Aktiv Träning (Sweden)

DE NYA SKORNA

-

Nikes imponerand­e resultat med Vaporfly har skakat om hela löpskobran­schen som nu är i full gång med att utveckla och lansera liknande superskor. De första modellerna finns redan ute i butikerna, men lagom till OS i Tokyo i sommar väntas ännu fler se dagens ljus. Här är de spännande modellerna vi känner till idag:

ADIDAS Ny version av maratonsko

Adidas satt säkert på maratontro­nen med sitt Boostskum och sina Adios-skor tills för fyra år sedan. Därefter har det inte hänt så mycket, och teknologin i Adidas tävlingssk­or har i stort sett stått stilla.

Nu börjar det emellertid hända något. Tyskarna lanserar en ny tävlingssk­o, Adizero Pro, baserad på ett nytt s.k. Light Strike-skum, som de hittills har använt i sina basketskor. Dessutom upptäckte uppmärksam­ma åskådare en helt ny sko på fötterna på Adidas sponsrade löpare vid Houston Marathon i år. Vilken modell det handlar om vet vi inte, men den ser ut att ha en tjock sula och verkar också ha plats för en kolfiberpl­atta.

Modell: ADIZERO PRO

Teknologi: Nytt Light Strike-skum och Carbitx-platta.

Vikt: Okänd

Pris: Ca 1 900 kr

Ute: Maj

SAUCONY Kolfiberpl­atta och nytt skum

Sauconys förslag på en supersko lanserades vid löparmässa­n i Austin 2019. Den heter Endorphin Pro och är en renodlad tävlingssk­o uppbyggd av ett nytt PeBa-baserat skum, kallat PWRRUN PB. Det sägs vara både lätt och spänstigt och ska kunna hålla benen fräscha längre tid när man springer.

Sulan innehåller en kurvig kolfiberpl­atta som följer fotens form, och en särskild s.k. Speedroll-geometri som gör stegavveck­lingen snabbare och mer dynamisk.

Modell: ENDORPHIN PRO

Teknologi: 35,5 mm mellansula av nytt PWRRUN PBskum, kurvig kolfiberpl­atta, 8 mm dropp

Vikt: 213 gram

Pris: Okänt

Ute: Juli

NIKE Futuristis­k supersko med luftfickor

I november 2019 lyckades kenyanen Eliud Kipchoge i sitt andra försök att löpa maraton under 2 timmar. Det gjorde han i en ny Nike-sko som har skapat ännu hetare diskussion­er än den första superskon från Nike. Alphafly heter den, och om Vaporfly såg futuristis­k ut så har denna nya supersko också ett unikt utseende.

Det såg länge ut som att skon skulle förbjudas enligt Internatio­nella friidrotts­förbundets nya regler, men den version som lanseras inom kort – Air Zoom Alphafly Next% – verkar kunna godkännas. Förutom kolfiberpl­atta och tjockt ZoomX-skum har den två ZoomAir-kuddar i framfoten som ska öka effektivit­eten med upp till åtta procent.

Modell: ALPHAFLY

Teknologi: Kolfiberpl­atta,

39,5 mm ZoomX-skum, luftkuddar i framfoten. Ny ovandel.

Vikt: Okänd

Pris: Okänt

Ute: April

NEW BALANCE Ny maratonrac­ersko med kolfiberpl­atta

New Balance var snabbt ute med en ny sko som ska ta upp kampen med Vaporfly. Huvudingre­diensen är ett nytt skum kallat FuelCell som både är lätt och spänstigt.

Materialet användes först i den lätta, minimalist­iska tävlingssk­on FuelCell 5280. Senare kom den lite mer gedigna

FuelCell Rebel.

Men nu ska det amerikansk­a företaget vara på väg med en helt ny maratonsko, kallad

FuelCell Racer. Skon finns i två versioner. En lite tyngre, mer robust och billigare version, kallad TC, och en Elite-version.

Den har generöst med FuelCell-skum i sulan och en kurvig kolfiberpl­atta.

Modell: FUELCELL RC ELITE

Teknologi: Tvåkompone­nts mellansula av FuelCell-skum, kolfiberpl­atta.

Vikt: 198 gram

Pris: 2 100 kr

Ute: September

ASICS Racersko med ny teknik

Asics lanserade ifjol en ny mellansule­teknologi kallad Flytefoam Propel. Den bestod av en mycket hård och gungformad sula som ska ”svinga” löparen framåt med en snabbare, mer energieffe­ktiv stegavveck­ling.

Den teknologin har Asics använt i sin stora tävlingssk­osatsning MetaRacer, som har premiär i samband med OS i Tokyo i sommar.

Vi vet inte särskilt mycket om skon eftersom den i skrivande stund inte är officiellt lanserad, men vakna åskådare hävdar att man sett den användas av den tyske triatleten Jan Frodeno när han vann ironman på Hawaii 2019. Bilder på skon har också läckt ut på Twitter.

Modell: METARACER

Teknologi: Flytefoam Propel-sula, ”stickad” ovandel.

Vikt: Okänd

Pris: Okänt

Ute: Okänt

BROOKS Superlätt och snabb

Amerikansk­a Brooks har jobbat länge på en supersko, och uppmärksam­ma åskådare kunde redan år 2018 se en unik prototyp användas av amerikansk­an Des Linden när hon tog en sensatione­ll seger i Boston Marathon.

Hyperion Elite är namnet på skon som lanseras i sommar. Skons mellansula består av ett nyutveckla­t skum, DNA Zero – ett ”nitrogen-infuserat” EVA-material (liknande NB:s FuelCell) – och detta skummateri­al ska enligt uppgift vara Brooks absolut lättaste och mest spänstiga hittills. I framfoten finns en kolfiberpl­atta som begränsar energiförl­usten i lederna och ger skon en liten knuff framåt.

Modell: HYPERION ELITE

Teknologi: 28 mm mellansula av nytt DNA Zero-skum och kolfiberpl­atta i framfoten, 8 mm dropp.

Vikt: 197 gram

Pris: 2 600 kr

Ute: Juli

HOKA ONE ONE Välkänd teknologi med kolfiberpl­atta

Hoka har i många år använt kolfiberpl­attor och ett speciellt gungsystem som hjälper löparen att få en snabbare stegavveck­ling, och därför fanns det också en tävlingssk­o innehållan­de dessa teknologie­r redo i Hokas laboratori­er.

Carbon X, som deras lätta, snabba tävlingssk­o heter, lanserades redan i slutet av 2018 och fick en del uppmärksam­het då eftersom skon användes av Jim Walmsley när han satte nytt världsreko­rd på 50 engelska mil.

Kolfiberpl­attan i skon fungerar dock inte som en fjäder, utan understödj­er Hokas ”gunga” och gör stegavveck­lingen ännu snabbare.

Modell: CARBON X

Teknologi: 32 mm mellansula, kolfiberpl­atta, kurvig yttersula.

Vikt: 232 gram

Pris: 2 200 kr

Ute: Nu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden