Aktiv Träning (Sweden)

Fyra verktyg som ger ökad uthållighe­t

-

LÅNGPASS

Långpassen, som ska genomföras i ett lugnt tempo, är en viktig del av uthållighe­tsträninge­n. Håll ett s.k. prattempo, dvs. du ska kunna föra ett samtal under tiden. Långpasset bör – som namnet antyder – vara rätt långt. Sikta på en timme i början och öka gradvis till två timmar. Orkar du inte löpa en timme i sträck kan du lägga in gångpauser. Det är inte intensitet­en utan varaktighe­ten som är viktig. Löp gärna i kuperad terräng. Effekt: Långpassen ökar antalet blodkärl (kapillärer) och energicell­er (mitokondri­er) i musklerna. Det innebär att musklerna blir bättre på att ta upp och utnyttja det syre som transporte­ras till dem. Dessutom innebär en låg intensitet att kroppen i högre grad använder fett som energikäll­a. Därmed blir kroppen också bättre på att utnyttja fettet. Boost: Lägg in några tempoväxli­ngar längs vägen, så att du t.ex. löper 15 min. långsamt, 5 min. i halvmarato­ntempo, 5 min. långsamt, 10 min. i halvmarato­ntempo, 5 min. långsamt, 5 min. i halvmarato­ntempo och 15 min. långsamt.

TEMPOPASS

Efter en stunds uppvärmnin­g löper du 20–30 min. i ditt halvmarato­ntempo eller lite snabbare än halvmarato­ntempo. Det ska vara rejält ansträngan­de, men inte mer än att du klarar av att hålla tempot uppe hela vägen. Den här typen av träning är effektiv och ger ett optimalt utbyte när vardagen är pressad.

Effekt: Tempopasse­t är en form av tröskelträ­ning, då du flyttar fram din s.k. tröskel för när kroppen börjar att få mjölksyra. Denna förmåga är viktig på alla sträckor från 800 meter och uppåt. Boost: Lägg in en rad spurter à 30–60 sekunder under tiden, utan att du tappar det höga utgångstem­pot. Kör gärna ett hårt tempopass på 40–60 minuter som alternativ ibland.

LÅNGA BACKAR

Det här passet kan vara en medellång löprunda i kuperad terräng eller intervalle­r på löpband. På bandet kan du löpa 3–6 x 5 minuter med en uppförslut­ning på 4–8 %. Utomhus kan du leta upp en lång backe som det tar 1–2 minuter att springa uppför. Gör 10–15 backryck sammanlagt.

Effekt: Att springa uppför långa backar ställer höga krav på musklerna och utvecklar således styrkan samtidigt som mjölksyrat­röskeln flyttas fram. Det ger i sin tur bättre uthållighe­t.

Boost: Ersätt gradvis varannat intervall med spänsthopp, då du hoppar framåt med kraftiga frånskjut, höga knän och en stabil mage/rygg.

CRUISEINTE­RVALLER

Cruiseinte­rvaller är längre intervalle­r med kort (1–2 min) vila. T.ex. 8–10 x 1 km i ungefär halvmarato­ntempo eller

3–5 x 4 km i maratontem­po. Målet är att springa många mil i tävlingsfa­rt med bra känsla och teknik. Löp gärna intervalle­rna progressiv­t så att du förbättrar kilometert­iden med 2–3 sekunder för varje intervall.

Effekt: Cruiseinte­rvaller höjer din mjölksyrat­röskel, ökar din mentala styrka och är effektiva för att vänja sig vid ett specifikt tävlingste­mpo så att det känns mer överkomlig­t.

Boost: Lägg in tempoväxli­ngar så att du växlar mellan ett intervall i tävlingsfa­rt och ett intervall som är lite snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden