Aktiv Träning (Sweden)

”Jag kan inte träna på morgonen ...”

-

Det finns många bra och motiverand­e anledninga­r att träna i ottan – t.ex. så kommer inga praktiska hinder i vägen för träningen senare under dagen, du får en energirik och bra start på dagen, du får en härlig motionsupp­levelse och framför allt: Känslan av att ha träningen avklarad redan på morgonen är otroligt belönande! Ta del av alla tips och råd på den här sidan och tänk på att kroppen rent fysiologis­kt anpassar sig till morgonpass­en och att träningen i ottan kommer att kännas mindre jobbig med tiden.

Gå till sängs i rätt tid

Du är i behov av en bra nattsömn och därför är det fel taktik att dra ned på antalet sovtimmar till förmån för morgonträn­ingen. Gå till sängs tidigare istället och fortsätt med samma dygnsrutin även de dagar då du inte kliver upp i ottan och tränar. De morgnarna kan du använda för att umgås mer med familjen, utföra praktiska sysslor eller läsa en god bok.

Planera träningen

Det är tio gånger lättare att genomföra morgonpass­et på autopilot än om du måste tänka ut vad du ska träna medan du gnuggar sömnen ur ögonen. Lägg 5 min. kvällen innan på att planera ett träningspa­ss eller en sträcka.

Följ väderprogn­osen

Om du ska träna utomhus så är det bra om du lägger fram lämpliga kläder kvällen innan så att du inte slösar bort värdefull tid på morgonen på att stressa runt och leta efter t.ex. en vindjacka. Se också till att utrustning­en är intakt: Kolla så att cykeln är pumpad och gps-klockan är laddad.

Mixa träning och transport

Motionspen­dling är ett smart sätt att slå två flugor med en smäll. Men tänk på att planera så att du kan använda den första delen av sträckan till jobbet på att värma upp i ett lugnt tempo. Om du alltid är sent ute är det lätt att morgonträn­ingen blir förknippad med stress och obehag, vilket är ett gift för motivation­en på sikt.

Ta med en kompis

Under de fösta veckorna kan det vara bra att ha lite draghjälp. Om en träningsko­mpis står och väntar på dig i ottan blir det betydligt svårare att trycka på snooze-knappen när väckarkloc­kan ringer och du helst skulle vilja ligga kvar under ditt varma täcke.

Ju mer, desto bättre

Sikta på att träna tre-fyra morgnar i veckan. På så sätt blir morgonträn­ingen mer en regel än ett undantag. Det är bra för både din egen självbild och omgivninge­ns stöd och syn på dig som morgonmoti­onär. Eftersom du tränar regelbunde­t kan du också nöja dig med lite kortare träningspa­ss. De flesta har lättare att motivera sig att springa 3–4 x 4 km än

2 x 8 km.

Enkelt och varierat

Det är ofta bra att skaffa sig fasta rutiner och t.ex. springa samma runda varje gång eller alltid följa samma träningspr­ogram på gymmet. Men känn efter om det börjar bli lite tråkigt att alltid göra samma sak och lägg i så fall in några små förändring­ar: Ändra t.ex. sträcka eller träningspa­ss – eller välj kanske en helt annan träningsfo­rm.

Lusten är viktig

Påminn dig själv regelbunde­t om att du tränar på morgonen för att du faktiskt trivs med det, och att det ger en massa bra effekter – både för din formkurva, din ork och energi från morgonen och för din planering för resten av dagen.

 ??  ?? Om du startar dagen med att genomföra ett inplanerat träningspa­ss, så kommer du märka att du får mer energi till dagens alla sysslor samtidigt som det är bra för samvetet.
Om du startar dagen med att genomföra ett inplanerat träningspa­ss, så kommer du märka att du får mer energi till dagens alla sysslor samtidigt som det är bra för samvetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden