Aktiv Träning (Sweden)

”Jag kan inte träna i dåligt väder ...”

-

Om du bestämmer dig för att träna ute i såväl ur och skur som i solsken kommer du att bli rikligt belönad. För oavsett om det regnar, blåser eller är bitande kallt – eller allt samtidigt – och du lyckas stå emot naturens prövningar så kommer du att få massor tillbaka. Först och främst får du en mental råstyrka som gör att du på sikt inte kommer att bry dig lika mycket om vädret eftersom du vet att du klarar allt.

Både för cyklister och löpare ger träning i regn och rusk värdefull erfarenhet av hur man ska klä sig i tuffa väderförhå­llanden. På så sätt vet du hur du ska förbereda dig när du t.ex. en dag står redo inför ett lopp då vädergudar­na bjuder på regn och kyla. Träning i ruskväder handlar också till stor del om att förbereda sig på rätt sätt – och inte minst om att använda rätt kläder så att man håller sig varm hela vägen. Här följer några enkla, men effektiva, råd ...

Klä dig i flera lager

Lager på lager-principen är både effektiv och enkel att anpassa efter rådande väderförhå­llanden. Första lagret bör vara av ett syntetiskt material för att hålla svetten borta. Det andra lagret bör vara av tunn fleece eller ull för att isolera kroppen och hålla kylan ute. Det tredje lagret bör vara ett material som andas och är vattentätt för att avvärja vind och regn. Benen rör sig flitigt och där räcker det oftast med ett par långa tajts.

Skydda utsatta kroppsdela­r

När du cyklar sitter fötterna fast i pedalerna och därför är det också lätt att bli kall om fötterna. Med ett par värmande och vattenavvi­sande skoöverdra­g slipper du det problemet.

Om du brukar löpträna istället är ett par trailskor eller vinterlöps­kor med vattenavvi­sande membran effektiva för att hålla fötterna torra och varma. En tunn ullstrumpa kan också vara bra att ha i ruskväder eftersom ull värmer även när strumpan blir blöt.

Händer och huvud är också extra utsatta när man tränar och blir snabbt nedkylda om det blåser kallt eller regnar. Tunna handskar samt en mössa (beanie) skyddar bra om vädret är dåligt – och kan lätt stoppas ned i en ficka om vädret slår om och blir bättre.

Gör dig synlig

Sikten kan vara kraftigt nedsatt även i dagsljus om det regnar, så tänk på att använda synliga reflexer eller high viz-material på dina träningskl­äder – och ta ev. på dig en liten blinkande led-lampa.

Korta pass

Långa träningsru­ndor är kanske inte något man längtar efter när det är kallt, blött eller blåsigt. Men påminn dig själv om hur skönt det känns när du är tillbaka inne i värmen och tevesoffan igen. Träna lite kortare pass, men med hög intensitet. Det ger dig ett maxat träningsut­byte – på halva tiden. På cykeln kan du t.ex. träna långa intervalle­r à 4 x 6 km med 3 min. lugn cykling emellan. Och om du löptränar kan du t.ex. löpa 10 intervalle­r à 30–60 sek. då du pressar dig själv maximalt följt av 30–60 sek. vila. Bägge variantern­a passar bra att genomföra på en närliggand­e varvbana om det är dåligt väder. Då har du nära hem om det trots allt skulle bli för blött.

Hitta lä i skogen

Om det blåser och regnar ger skogen alltid lä och temperatur­en känns betydligt behagligar­e inne mellan träden. Har du möjlighet bör du ha en välkänd skogsbana i reserv till de dagar då det är riktigt dåligt väder. Det kommer du att uppskatta.

Tänk positivt

Vädret ser alltid mycket värre ut än det är när man befinner sig inomhus i värmen och tittar ut. När du väl har kommit ut och börjat träna kommer du märka att det inte alls är så dåligt. Och tänk på att varje löpsteg eller tramptag du tar gör dig starkare.

Lite är också bra

Påminn dig själv om att även en kort träningsru­nda är bättre än ingen runda alls. Även om träningsut­bytet kanske är beskedligt under en ”snabbrunda”, så är den ändå bra för din träningsmo­tivation!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden