Aktiv Träning (Sweden)

”Jag kan inte pressa mig själv”

-

När det gäller att pressa sig själv – oavsett om det är med intervalle­r, tunga lyft, backryck, högt tävlingste­mpo eller något helt annat – så är det inne i huvudet som slaget i själva verket avgörs. Forskning inom så kallad psykoneuro­immunologi visar att det finns ett nära samband mellan tankar och kroppsliga reaktioner. Det ska du självklart utnyttja till din fördel. Den inre dialogen, dvs. de tankar och röster som konstant snurrar runt i huvudet på dig à là ”jag orkar inte mer”, eller ”yes, det här går bra”, är viktiga att bemästra. Se till att styra dessa tankar i en positiv riktning och låt dig inte fångas i en negativ tankespira­l. Det gör i sin tur att du kommer att få mer energi eftersom din kropp reagerar på hur du tänker och vad du tänker på.

Pröva t.ex. att jobba med:

Mantran eller positiva meningar

Välj ett mantra som du blir motiverad av, t.ex. ”jag kan och jag vill”, eller formulera om de negativa tankarna som kommer när du är pressad, till positiva meningar som t.ex. ”jag är outtröttli­g” eller ”jag har fräscha ben”. Det låter banalt, men om du upprepar mantrat om och om igen, kommer ditt fokus att skärpas.

Aktiv bekräftels­e

Ge dig själv komplimang­er längs vägen, t.ex. ”jag har aldrig sprungit så här bra förut”, eller ”min kropp känns starkare för varje tramptag”. I tävlingar kan du få bekräftels­e av publikens handklapp och ta åt dig av alla hejarop. Det ger mer positiva tankar.

Omtolkning

Omtolkning är en effektiv teknik som innebär att man omvärderar de signaler, känslor och tankar som annars är negativa till något positivt. Metoden kan vara särskilt användbar när man ska jobba med smärtkontr­oll och uthållighe­t. Pröva t.ex. med:

● Uppfatta fysiskt obehag, t.ex. smärta och trötthet, som ett bevis på att du tränar riktigt hårt. Om du tänker att ”sist jag kände så här så satte jag personbäst­a”, eller ”det är nu det ger resultat”, så motverkar du den negativa energi som kommer om du bara fokuserar på att du känner dig sliten.

● Dela in din träning i mindre bitar och förhandla med dig själv mentalt. Säg t.ex. till dig själv att ”jag ska bara upp till backkrönet”, ”nu är jag mer än halvvägs”, osv.

● Kräv bevis för de negativa tankarna – ofta reagerar du nämligen inte på fakta, utan på din egen omtolkning av en viss situation. Om du känner att dina lungor är på väg att explodera, eller att alla tittar snett på dig, så fråga dig själv om det verkligen är så. Vilka bevis finns?

Koncentrat­ion

Om du ska kunna pressa dig själv är det viktigt att du är fokuserad och inte låter dina tankar rinna iväg, annars riskerar du att tappa både kraft och fart. Behåll ev. ditt fokus genom att zooma in olika delar i din kropp. Slappna av i axlar, armar och händer. Fokusera på din andning och på dina benrörelse­r. Allt sammantage­t kommer att hjälpa dig att fokusera på den prestation som du är i gång med att göra.

Le och var glad

Om det ändå är svårt att locka fram positiva tankar, så gör något fysiskt: Le, räta på ryggen, gör highfives eller beröm dig själv högljutt. Kort sagt: uppför dig som en vinnare. Det skickar bra signaler till hjärnan som svarar genom att förse dig med ny energi.

Pressa dig själv med andra

Gemenskap är stärkande, så ta med dig en kompis eller fler när du ska pressa dig lite mer. Man känner sig starkare och presterar bättre om man tränar i grupp. Forskning bland elitroddar­e visar att deras smärttrösk­el blev dubbelt så hög när de rodde med lagkompisa­r jämfört med när de rodde på egen hand.

 ??  ?? Om du pressar dig själv för hårt och för ofta ökar risken för både skador och övertränin­g. Pressa dig därför inte över gränsen varje gång, utan bara vid enstaka träningspa­ss eller när du vill komma före kompisarna i mål.
Om du pressar dig själv för hårt och för ofta ökar risken för både skador och övertränin­g. Pressa dig därför inte över gränsen varje gång, utan bara vid enstaka träningspa­ss eller när du vill komma före kompisarna i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden