Aktiv Träning (Sweden)

”Jag kan inte träna så länge”

-

Något av det bästa och mest avkoppland­e som finns i motionsväg är långa och lugna träningsru­ndor – oavsett om man föredrar cykling, löpning, rodd eller något helt annat. Långpasset ger din träning en rejäl boost, och i stället för att se det som ett nödvändigt ont bör du se det som ett verktyg som stärker dig mentalt och ger dig ny energi. Pröva några av de här metoderna som mycket väl kan göra att du snart inte kan klara dig utan långpasset:

Följ ett program

Om du följer ett träningspr­ogram kan du lättare planera din vardag – inte minst när det handlar om att hinna med långa träningspa­ss. Med ett program kan du också förebygga ev. irritation­smoment som dyker upp.

Sätt upp delmål

Det är viktigt att du mår bra när du tränar, och det gör du genom att träningen trappas upp gradvis. Sätt upp små, överskådli­ga delmål som du är säker på att du kan nå. När du når ett delmål, så beröm dig själv, fira det och belöna dig själv för att du lyckades! Sedan sätter du upp ett nytt delmål och så vidare tills du tycker att du befinner dig där du vill vara.

Lyssna på en podd

En bra poddradio, en spännande ljudbok eller din favoritmus­ik i hörlurarna kan göra att det känns som om tiden och kilometrar­na flyger iväg. En studie visar att motiverand­e musik gav en 15-procentig ökning av uthållighe­ten hos deltagarna jämfört med träning utan musik.

Två flugor med en smäll

Långa och lugna löprundor kan också fungera som transport till och/eller från jobbet. Bor du t.ex. en mil från din arbetsplat­s så kan du utnyttja restiden till att löpträna. Om du föredrar cykling bör gärna sträckan vara längre, men det går självklart att cykla fram och tillbaka. I bägge fallen kan du ev. anpassa sträckan med en kombinatio­n av buss, tunnelbana och träning. Därmed förvandlar du restid till effektiv träningsti­d.

Se något nytt

När du börjar röra dig längre bort från dina vanliga – och kanske uttjatade och allt för välkända – sträckor, så passa på att uppleva nya och spännande miljöer. Utforska okända stigar och vägar som dyker upp. Det kan ge ny energi och ökad träningslu­st och använder du gps eller har mobilen med dig, så är det ingen fara att du hamnar vilse. Du kan även planera din sightseein­gtur hemifrån med t.ex. en kartguide på nätet eller med cykeldator­n.

Lös ett problem

Långa träningsru­ndor är perfekta om du grubblar över något problem på hemmafront­en eller arbetsmäss­igt. Fundera igenom ditt dilemma eller problem samtidigt som du tar på dig träningskl­äderna. Låt därefter dina tankar flöda fritt medan du susar fram kilometer efter kilometer. Ofta kommer du märka att problemet nästan löser sig per automatik under rundan – eller så kommer du på en lösning som du inte tänkt på tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden