Aktiv Träning (Sweden)

LÄNDRYGGEN

-

Vad är problemet? Du får ont i ländryggen efter en längre tids cykling och/eller i samband med cykling

i motvind eller i ett högt tempo.

Vad är orsaken? Din position på cykeln då du sitter med ryggen i framåtböjd position. Det ökar belastning­en på muskulatur­en och de små ledbanden mellan ryggkotorn­a. Du översträck­er också i viss grad muskler och ledband pga. din sittställn­ing.

Vad kan du göra när du cyklar? Ställ dig upp på pedalerna med jämna mellanrum och svanka med ländryggen genom att pressa fram underlivet mot styret. Håll positionen en stund medan cykeln rullar.

Anpassning av cykeln: Sadelns position och typ har stor betydelse för belastning­en på ländryggen. Är sadeln vinklad för mycket nedåt måste du spänna ländryggen för att inte glida av, så se till att sadeln är rak. En modern, kort sadel kan också vara bra. Den ”öppnar upp” höften mer och du krummar inte lika mycket i ländryggen när du lutar dig över styret. Höjden på styret spelar också in, men det är inte alltid som ett högre styre minskar belastning­en.

Förebygg så här: En stark bål som orkar hålla kroppen stabil även efter flera timmars cykling är viktig för att undvika ländryggss­märta. Det kan uppnås med hjälp av specifik bålträning. Dessutom bör du stretcha ländryggen efter varje cykeltur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden