Aktiv Träning (Sweden)

TAKT & TON.

-

Lär dig mer om de oskrivna regler om vett och etikett som alla löpare bör känna till.

Bör man springa på stället, hur ofta ska löparkläde­rna tvättas och är det okej att spotta på vägen? Löpning är en enkel idrott som passar de flesta, men det finns samtidigt en hel del oskrivna regler som är bra att känna till om man vill smälta in i löparmiljö­n. Några av de reglerna har vi tittat lite närmare på här.

§1 KLÄ DIG SOM EN LÖPARE

Förr var allt så enkelt. Shortsen var korta, tröjan var pösig och strumporna var korta. Färgerna var anonyma och det fanns inte så många färgkombin­ationer att välja på. Nuförtiden är läget ett helt annat. Shortsen liknar fotbollssh­orts, strumporna når ända upp till knäna och färgerna spretar åt alla möjliga håll.

Vill du följa den generella klädkoden för löpare gäller dock fortfarand­e de gamla hederliga reglerna: korta, vita strumpor, korta, mörka shorts och linne

(ej att förväxla med en ärmlös t-shirt) eller en t-shirt med ljus färg. Pannband går väl an, medan keps är mer kontrovers­iellt. Det handlar mycket om tradition, men det handlar också om att släppa igenom svett och skapa bra rörelsefri­het.

Bra tips: Lär av ikonerna – Steve Prefontain­e, Bernard Lagat och Eliud Kipchoge – då kan inget gå fel. Undantag: Är du traillöpar­e är du kanske lite mer flamboyant i din klädstil, och då gäller uppenbart heller inga regler för vilka kläder som är okej att använda. LÖPAREKLÄD­REGLER 1 1 §: FÖR kap.

Första stycket. UNDVIK TAJT/TAJT

Korta eller långa tajts är helt okej – även för män – men tajts kan inte kombineras med en åtsmitande överdel. Sitter plaggen åt runt underlivet, bör de vara vida på överkroppe­n. Ett par tajts bör därför alltid kombineras med ett linne, en t-shirt eller jacka.

Andra stycket. KORT/LÅNG – INTE LÅNG/KORT

Du kan gärna kombinera långärmat med shorts, men långa byxor bör inte kombineras med kortärmat.

Tredje stycket. UNDVIK 3/4-LÅNGA PLAGG IHOP MED KOMPRESSIO­NSKLÄDER

Trekvartsl­ånga tajts är på gränsen till det tillåtna. Kompressio­nsstrumpor är på gränsen till det tillåtna. Kombinatio­nen av bägge dessa plagg är ett grovt övertramp av alla regler gällande klädstilen.

Fjärde stycket. RÄTT FÄRGER

Eftersom löparkläde­r inte bara är antingen svarta eller vita, så gäller det att kombinera färgerna på rätt sätt. Överdelen bör matcha skorna och underdelen bör matcha strumporna.

Femte stycket. GLÖM INTE STRUMPORNA

Strumporna får inte vara för långa, men de ska ändå synas tydligt. Välj en ankelstrum­pa som når 3–4 cm över skokanten. ”No socks” gäller vid banlöpning.

§2 PRATA OM NÅGOT ANNAT

Ja, det är en stor händelse att du ska löpa ditt första maraton, och ja det betyder mycket för dig. Men observera ordet ”dig”. Dina löpprojekt är din privatsak och rent generellt inget som intressera­r andra än dig. Om din bordsdam eller bordsherre nickar intressera­t när du bjuder in denne i dina långa övervägels­er om vilka och hur många energigelé­er du ska ha med dig under helgens löparutman­ing, hur hög din puls ska vara i början av loppet eller var på bröstvårto­rna du ska placera dina plåster, så är det nog bara för att de är ytterst hövliga.

Bra tips: Om din samtalspar­tner vid upprepade tillfällen påpekar att denne inte är löpare, så bör du skippa allt löparsnack. Leta ev. upp en festdeltag­are med en gps-klocka runt handleden eller en ironman-tatuering och prata löpning med denne istället. Undantag: Endast var tionde mening som du säger får handla om löpning.

§3 STÅ STILLA

Nej, du blir inte nerkyld eller går miste om någon livsviktig träning om du tvingas stå stilla i 15 sekunder vid ett rödljus. Skippa den enerverand­e löpningen på stället eller de höga knälyften och den maniska armpendlin­gen, bara för att din löprunda blir avbruten av en vägkorsnin­g. Det ser annars mest löjligt ut och irriterar andra fotgängare som riskerar att bli träffade av allt ditt fäktande.

Bra tips: Stå stilla medan du väntar på grönt eller begränsa dina aktivitete­r till lugna stretchövn­ingar. Undantag: Om det är kallt och du har klätt dig för tunt, så är det okej om du rör på dig för att hålla värmen. Men dra dig undan lite så att du inte stör andra.

§4 HÅLL STILEN I ALLA LÄGEN

Såvida det inte handlar om en OSfinal, så bör du tänka lite extra på hur du tar dig fram på vägarna. Kom ihåg att du springer i ett offentligt rum, och att ditt ev. högljudda stönande och flåsande kan vara pinsamt för dig och irriterand­e för andra. Detsamma gäller om du grimaserar kraftigt med ansiktet.

Dessutom är det ofta så att du känner dig mer plågad om du hänger med huvudet, medan du känner dig piggare om du ler mot dem du möter.

Bra tips: Håll huvudet högt. Löp upprätt och le. Undantag: Okej, det behöver kanske inte vara ett OS-guld du är ute efter. I en tävling är det helt acceptabel­t att släppa på hämningarn­a och springa som en galning om en personbäst­a-tid finns inom räckhåll.

§5 KLÄ DIG RÄTT

Även om många löpare inte har något emot att visa bar hud, så finns det gränser. Bröstvårto­r och navlar bör vara täckta och även om splitshort­sen ska vara korta, så ska de täcka det som finns under.

Bra tips: Det är okej att löpa med bar mage om du är ensam eller springer med dina gamla löparkompi­sar. Shortsen ska dock sitta på i alla lägen. Undantag: Bland kvinnliga elitlöpare är korta tajts (med synlig ”rumpkant”) och en kort top ofta kutym. Är du på den nivån springer du ändå så bra att du gör precis det du känner för.

§6 TVÄTTA DINA LÖPARKLÄDE­R

Du kanske inte tycker att löparkläde­rna luktar särskilt illa – och att det är bättre för miljön, plaggens hållbarhet och din vattenräkn­ing om du skippar klädtvätte­n ibland. Men när tvättkorge­n svämmar över av svettkläde­r kommer du garanterat att slås av en odör som gör att du kommer att tvätta oftare framöver. Bra tips: Gör det till en vana att tvätta dina löparkläde­r efter varje löprunda. Du känner inte av din egen odör lika tydligt som andra gör.

Undantag: Yllekläder har en naturlig förmåga att bryta ned bakterier och brukar därför inte lukta särskilt mycket, och de behöver därför inte tvättas lika ofta.

Du har tagit på dig speciella kläder och springer utan att du egentligen har bråttom någonstans. Det är faktiskt lite märkligt när man tänker efter, och det minsta du kan göra är att heja på andra som gör precis samma sak.

Hälsa därför på andra löpare som du möter längs vägen. Det uppmuntrar dem samtidigt som du också blir på bättre humör.

Bra tips: Ett leende eller en liten nickning räcker bra. Det orkar du säkert med även om du är ute på ditt sista tusenmeter­sintervall.

Undantag: I ett lopp – eller på en plats med många löpare – verkar det dock snarare lite konstigt om du insisterar på att hälsa på alla du möter.

 ??  ?? 14
14
 ??  ?? Om du tävlar kan du klä dig i kort/kort (shorts och t-shirt). Fryser du är det för att du inte löper nog snabbt.
Om du tävlar kan du klä dig i kort/kort (shorts och t-shirt). Fryser du är det för att du inte löper nog snabbt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ju tuffare löprundan är, desto mer pepp behöver man längs vägen. Ge därför tummen upp åt andra som pressar sig själva hårt eller är ute i ruskväder.
Ju tuffare löprundan är, desto mer pepp behöver man längs vägen. Ge därför tummen upp åt andra som pressar sig själva hårt eller är ute i ruskväder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden