Aktiv Träning (Sweden)

TUNGA BEN.

... eller dåliga löpuppleve­lser

-

Åtta vanliga orsaker till att benen stumnar under löprundan – och hur du undviker det framöver.

Alla löpare känner till den där känslan av tunga, sega ben som nästan inte alls känns som några ben, utan mer som två främmande kroppsdela­r som sitter fast vid höfterna. Tunga och trötta ben är baksidan av löparlivet och kan lätt dämpa motivation­en och träningslu­sten. Men problemet kan undvikas om du vet varför benen känns som betongklum­par. Här är åtta vanliga orsaker till tunga ben – och tips för hur du undviker dem.

Allt är upplagt för en härlig löprunda.Vädret är lagom somrigt, fåglarna kvittrar och du har ett par fräscha löpskor på fötterna. Ändå känns benen snart som massiva trästolpar som du nästan inte orkar släpa på, och den knappa halvmilen du har kvar känns som ett helt maraton. Du är med andra ord extremt tung och trött i benen. Det kan bero på många saker. Kanske beror det på att de tuffa intervalle­rna du körde i förrgår fortfarand­e sitter kvar i benen. Kanske har du sovit för lite – eller jobbat för mycket? Eller kanske beror det på att dina skor är helt nya.

Tunga ben är inget begrepp som beskrivs i fysiologis­ka läroböcker, men trots det är det något som alla löpare känner till. Ofta beror fenomenet på att vätska ansamlats i benen.Vätskan gör att benen helt enkelt blir tyngre rent fysiskt, men vätskan påverkar också nervsignal­erna mellan benmuskler och hjärna så att musklerna inte orkar jobba lika hårt och effektivt.

Denna ”tunga” känsla kan också bero på för mycket fysisk träning, att man suttit stilla länge eller att man är trött i huvudet pga. att jobbet t.ex. varit krävande. Det sistnämnda märks kanske inte fysiskt i kroppen, men gör ändå att träningen känns jobbigare och mer oöverskådl­ig än om huvudet är ”fräscht”.

Som tur är kan problemet med tunga ben lätt undvikas – särskilt om du kommer underfund med vad som är orsaken. Det hjälper vi dig med på de här sidorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden