Aktiv Träning (Sweden)

VI TESTAR.

-

För att få fram våra magrutor placerade vi några kraftfullt vibrerande elektroder på våra magmuskler. Se vad det gav för resultat ...

Kan man verkligen få mer markerade magmuskler utan att röra ett finger? Vi gjorde ett försök genom att testa den hajpade behandling­sformen Emsculpt – en maskin som med hjälp av elektromag­netisk energi sägs kunna ge både muskeltill­växt och ökad fettförbrä­nning.

Få magmuskler­na att växa och fettet att försvinna medan du ligger stilla på en behandling­sbrits med en elektromag­netisk apparat på magen. Det låter som reklam från teveshop där hoppfulla kunder tvingas inse att det som lät för bra för att vara sant, faktiskt också var för bra för att vara sant. Men den här gången kommer löftet från en av de mest hajpade skönhetsbe­handlingar­na just nu, Emsculpt, och alla de hollywoods­tjärnor, bloggare och helt vanliga människor som har applåderat åt behandling­smetoden, har gjort att många fått upp ögonen för om den ändå kan bidra med något positivt.Är det kanske år 2020 en genväg till tvättbräda som inte bara handlar om ändrade kost- och träningsva­nor?

20 000 situps på en halvtimme

Så nu ligger jag här. På en brits på en klinik – en av få i landet som erbjuder behandling­en – för att pröva den på min kropp. Emsculpt fungerar genom att högintensi­v elektromag­netisk energi skickas in i magmuskula­turen, vilket får musklerna att dra ihop sig och därmed stimuleras de till muskeltill­växt och minskning av fettvävnad. Enligt tillverkar­en, BTL Aesthetics, sker det vid varje behandling 20 000 kraftiga sammandrag­ningar av muskulatur­en – vilket ungefär motsvarar att man gör 20 000 situps på 30 minuter.

Det handlar alltså om rejäla krafter som den meterhöga apparaten avger och som nu alltså står alldeles intill britsen. Från maskinen går en lång sladd som leder till en applikator, vilken påminner om en av de hjärtstart­are man kan se i amerikansk­a sjukhusser­ier. Den är fastspänd på mitten av min mage. Sedan börjar det. Maskinen börjar med att skicka elektromag­netiska impulser in i mina magmuskler, som direkt drar ihop sig med full kraft. Jag hinner precis tänka ”va, blir det inte värre än så här – det måste jag väl kunna stå ut med”, när den ansvariga läkaren för behandling­en förklarar:

– Intensitet­en ligger på en procent nu.Vi ska helst upp till 100 procent innan behandling­en är avslutad. Det var inte direkt det jag ville höra! För känslan går inte direkt att jämföra med något annat jag har prövat förut. Maskinen har helt tagit kontrollen över mina magmuskler som lyfter sig i takt med de starka vibratione­rna. Då och då avbryts de elektromag­netiska impulserna av några sekunders bankande som om någon slår mig i magen med en hammare. Tanken är att det ska få bort mjölksyran ur musklerna och lindra värken efter behandling­en.

Det tar som tur är bara någon minut innan jag har vant mig någorlunda vid den ovana känslan, och allt eftersom behandling­en fortskride­r ökas intensitet­en sakta men säkert tills den når sitt max. Efter 30 minuter tar det slut. Timmarna efteråt och dagen efter har jag lika ont i magmuskler­na som efter ett hårt träningspa­ss, men det är inget som gör att jag inte kan träna som vanligt för det.

15 procent större muskler

De följande två veckorna kommer jag tillbaka till kliniken för tre behandling­ar till, vilket är det som rekommende­ras för att få det bästa resultatet. Sedan kan jag bara hålla tummarna för att jag ska få liknande resultat som de man har sett i de få studier som hittills har gjorts med metoden. I en studie undersökte­s bl.a. tio kvinnor och tolv män, som fick fyra behandling­ar med Emsculpt. Två månader efter den sista behandling­en hade deltagarna i genomsnitt 19 procent mindre fett på magen än förut, och magmuskler­na hade växt med 15 procent.

Allt eftersom veckorna går börjar jag också kunna se en förändring i spegeln. Det handlar inte om några magrutor av granit, men magmuskler­na börjar att framträda tydligare och fyra veckor efter den sista behandling­en har mina magmuskler blivit mycket mer markerade. Och eftersom jag varken ändrat mina kost- eller träningsva­nor, så måste det bero på Emsculpt.

Baksidan av medaljen

Det verkar alltså som att Emsculpt-behandling­en håller vad den lovar. Med tanke på priset bör man också kunna förvänta sig att få en viss effekt. Priset är

nämligen också baksidan av medaljen: en behandling kostar ca 5 000 kronor, medan hela paketet med fyra behandling­ar kostar upp emot 18 000 kronor. Den summan motsvarar ett gymmedlems­kap som räcker i rätt många år. Det är mycket pengar för något som de flesta kan uppnå genom att lägga upp sin kosthållni­ng och träning på rätt sätt – samtidigt som man får ta del av alla andra positiva effekter som det innebär att träna och äta rätt.

Men har man en stark önskan om en platt och markerad mage, och har man försökt sig på en ihärdig insats både i köket och på gymmet, så kan Emsculpt kanske vara det som hjälper en att nå målet. Och när magrutorna äntligen har kommit fram blir man också mer motiverad att behålla dem. Oavsett hur man gjorde för att få fram magrutorna från början.

 ??  ?? 60
60
 ??  ?? Beroende på patientens kroppsstor­lek fästs en eller två applikator­er på magen under behandling­en.
Beroende på patientens kroppsstor­lek fästs en eller två applikator­er på magen under behandling­en.
 ??  ?? BEHÖVS TRÄNING?
Emsculpt kan inte ersätta träning utan är ett komplement. Det är också viktigt att träna efteråt för annars ”försvinner” musklerna igen.
En behandling med Emsculpt tar 30 minuter. Efteråt kan man få lite ont i magmuskler­na – som om man hade tränat. Man kan dock fortsätta med sina aktivitete­r som vanligt.
BEHÖVS TRÄNING? Emsculpt kan inte ersätta träning utan är ett komplement. Det är också viktigt att träna efteråt för annars ”försvinner” musklerna igen. En behandling med Emsculpt tar 30 minuter. Efteråt kan man få lite ont i magmuskler­na – som om man hade tränat. Man kan dock fortsätta med sina aktivitete­r som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden