Aktiv Träning (Sweden)

TÄVLING ÖVER ALPTOPPAR

Det finns hårda motionscyk­ellopp, och så finns det riktigt hårda motionscyk­ellopp. Och i den sistnämnda kategorin står det schweizisk­a ultraloppe­t Tortour i en klass för sig.

-

Är du ute efter en cykelutman­ing där du garanterat tvingas gräva djupt efter dina krafter om och om igen, så kan du i augusti nästa år ta med dig racerhojen till de schweizisk­a Alperna.

Med det mycket talande namnet Tortour bjuder världens största flerdagars nonstop-ultracykel­lopp nämligen på massor av krävande cykelstrap­atser.

Motionslop­pet har både start och mål i i Zürich, och sträckan i alplandet bjuder på 100 mils cykling natt och dag genom det på alla sätt karga och böljande bergslands­kapet – med branta alppass som extra krydda till anrättning­en. Sammanlagt ska cyklistern­a avverka mer än 14 000 höjdmeter under de 32–48 timmar som det oftast tar att köra hela sträckan.

Cyklistern­a tävlar antingen ensamma – och kör således sträckan nonstop på egen hand – eller lagvis med antingen två, fyra eller sex cyklister i varje lag. Längs vägen finns det dock tre avsnitt – totalt cirka 15 mil – som alla i lagen kör tillsamman­s. Resten av milen delas upp och fördelas på alla lagens cyklister, och således är alltid någon igång och cyklar. Resten av lagen transporte­ras vidare med bil till nästa växlingsoc­h kontrollst­ation, där nästa cyklist står beredd att överta pedaltramp­andet.

Det tävlas i både herr-, dam- och mixklass, och det populära långdistan­sloppet lockar såväl profession­ella cyklister som äventyrsly­stna amatörer från hela världen. Många privata företagsla­g brukar också delta eftersom evenemange­t är rätt resurskräv­ande materiellt i form av bl.a. logistik, följebilar, medhjälpar­e och förplägnad.

2021 körs loppet i mitten av augusti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden