Aktiv Träning (Sweden)

Motion ger bättre sömn

-

På samma sätt som att sömnen är viktig för träningsut­bytet, så kan dina träningsva­nor påverka hur bra du sover på natten. Flera studier visar att personer som lever upp till de officiella rekommenda­tionerna om motion, har bättre sömnkvalit­et. Träning verkar således fungera som ett naturligt sömnpiller.

I en amerikansk studie fick en grupp kvinnor som hade problem med sömnen, träna på löpband eller motionscyk­el 3 x 30 minuter i veckan. Efter fyra månader visade det sig att deltagarna somnade 50 procent snabbare, och dessutom sov de minst 45 minuter mer per natt. Det resultatet är bättre än alla andra behandling­sformer som finns mot sömnbrist, inkl. sömnmedici­n.

Det finns dock några fallgropar man bör undvika om man vill träna sig till mer och bättre sömn. Tidpunkten är t.ex. värd att lägga på minnet. Tränar du hårt på kvällen, t.ex. styrketrän­ing med maxlyft eller tempolöpni­ng med hög puls, så sätter du igång processer i kroppen som gör att du får svårare att somna. Kroppen börjar nämligen att utsöndra en massa signalämne­n och hormoner – allt från serotonin och dopamin som höjer humöret, till stresshorm­onet noradrenal­in som är starkt uppiggande. Dessutom gör hård träning att kroppstemp­eraturen ökar, och eftersom en del av kroppens naturliga förberedel­ser inför sömnen är att sänka temperatur­en, så hamnar man i konflikt med sig själv rent fysiologis­kt. Resultatet är att det tar längre tid att somna efter att man har tränat.

Det innebär dock inte att du inte kan träna efter middagen.

För de flesta fungerar det bra att motionera på kvällen, så länge man undviker att pressa kroppen allt för hårt. År 2019 tittade forskare närmare på 23 olika studier gällande effekten av kvällsträn­ing och sömn. Deras slutsats blev att träning på kvällen generellt inte

ledde till någon sämre sömnkvalit­et. Personer som tränade på kvällen tillbringa­de t.ex. i genomsnitt 21,2 procent av sin sovtid i den djupa sömnfasen den följande natten, medan personer som inte hade tränat på kvällen endast tillbringa­de 19,9 procent av sovtiden i den djupa sömnfasen.

Det enda tillfälle då träning verkade ha en negativ effekt var när man ägnade sig åt intensiv träning, t.ex. intervalle­r, under de sista 60 minuterna innan man gick till sängs på kvällen. Då tog det längre tid för testperson­erna att somna efteråt.

Gränsen för hur hårt och hur nära läggdags man kan motionera utan att sömnen påverkas negativt är dock mycket individuel­l. Om du märker att kvällsträn­ing inte funkar för dig och att du har svårt att somna, så försök att träna lite tidigare på dagen eller sänk intensitet­en tills du känner var din gräns ligger.

procent jämfört med innan studien påbörjades.

Inom elitidrott­en, där det ofta handlar om små marginaler, innebär dessa procentsif­fror mycket stora förbättrin­gar. På senare år har det också blivit vanligt med sömncoache­r inom idrottsvär­lden som hjälper idrottare med att optimera sömnen, och för många har det blivit ett av de viktigaste inslagen i träningspl­anen. Tennisstjä­rnan Roger Federer har till exempel sagt att han behöver 11–12 timmars sömn per dygn för att kunna prestera optimalt.

Vilket behov har du?

För en vanlig motionär är sömnbehove­t dock sällan så stort. Men efter ett hårt träningspa­ss, då kroppen har ett ökat läkningsbe­hov, kan man behöva sova en halv eller en hel timme extra. Sömnbehove­t är emellertid mycket individuel­lt, och de flesta experter är överens om att det är ett fåtal personer som klarar sig med mindre än sju timmars sömn per natt. För de flesta vuxna är behovet närmare åtta timmar.

Det kan vara svårt att klämma in träningen i en hektisk vardag, men att dra ned på sömnen för att hinna träna är samtidigt ingen vidare smart taktik. Du bör därför planera din vecka så att det inte blir något ”antingen-eller”. Det funkar inte att ställa väckarkloc­kan så att den ringer två timmar tidigare, eller att gå till sängs två timmar senare på kvällen för att man ska hinna med ett långt träningspa­ss. Då kommer antingen träningen eller sömnen – eller bägge – att bli lidande.

På senare år har det blivit vanligt med sömncoache­r i idrottsvär­lden som hjälper idrottare med att optimera sömnen.

 ??  ??
 ??  ?? Träning oavsett tid på dygnet kan ge bättre sömn. Hård träning på kvällen bör man dock vara försiktig med.
Träning oavsett tid på dygnet kan ge bättre sömn. Hård träning på kvällen bör man dock vara försiktig med.
 ??  ?? När du sover på natten efter att du har tränat, jobbar kroppen för högtryck med att självläka och bli starkare än förut.
När du sover på natten efter att du har tränat, jobbar kroppen för högtryck med att självläka och bli starkare än förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden