Aktiv Träning (Sweden)

DU HAR BLIVIT UTRÖTTAD

-

Trötthet byggs upp med tiden och om du tränar för hårt eller för mycket flera dagar i rad, kommer du gradvis att trötta ut kroppen så att den kommer att kännas tung och seg. När man tränar bryter man ner kroppen och efteråt bygger den upp sig och blir starkare än förut – såvida den nu hinner återhämta sig tillräckli­gt. Gör den inte det kommer träningen långsamt att bryta ned kroppen istället för att göra den starkare. På lång sikt kan det faktiskt leda till övertränin­g, vilket kan bli ett komplicera­t och mycket långvarigt tillstånd. På kort sikt gäller det att dra ned på träningen, låta kroppen vila och därefter se till att skapa en bra och hälsosam träningsba­lans.

Så fixar du det: Hur mycket träning man tål beror helt på hur bra träningsba­kgrund man har. Elitlöpare kan utan problem träna varje dag, medan nybörjare bör nöja sig med max tre löppass i veckan.

Dessutom är det viktigt att inte springa för snabbt varje gång man är ute på en löprunda. Ägna max en dag i veckan åt farttränin­g, och ta det lite lugnare under veckans övriga löppass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden