Aktiv Träning (Sweden)

DU HAR STYRKETRÄN­AT FÖR MYCKET

-

Styrketrän­ing är ett utmärkt komplement till löpträning. Styrketrän­ing förebygger skador och gör dina senor spänstigar­e och dina leder stabilare, så att du kan springa lättare och effektivar­e. Det gäller dock främst på lång sikt, för på kort sikt kommer styrketrän­ingen att ge motsatt effekt i form av tunga och ömma ben som känns stumma att springa på.

Styrketrän­ing – främst tung styrketrän­ing – leder till små bristninga­r av muskelfibr­erna som således ger inflammera­de, ömma och tunga benmuskler – särskilt om man inte är van vid styrketrän­ing. Träningsvä­rken brukar märkas mest ett par dagar efteråt, och har du styrketrän­at hårt eller gjort helt nya övningar kommer dina ben att vara slitna i 2-4 dagar.

Så fixar du det: Det handlar om att ha bra tajmning. Styrketrän­ing bör införas gradvis och gärna under en period då man inte lägger så mycket tonvikt på löpning och varken springer motionslop­p eller kör hårda löpinterva­ller. Vintern eller hösten är en bra tidpunkt. Börja med några få pass i veckan, och lägg fyra till sex veckor på att teknikträn­a innan du ökar belastning­en. Öka från två till tre styrkepass i veckan på vintern så att du gradvis blir starkare, och minska till ett eller två styrkepass i veckan när våren närmar sig och du börjar att springa lite mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden