Aktiv Träning (Sweden)

THREE PEAKS CYCLO-CROSS – I KORTA DRAG

-

Start och mål: Helwith Bridge i södra delen av Yorkshire Dales National Park.

Sammanlagd sträcka: 61 kilometer

Antal kilometer på asfalt: 28

Antal kilometer offroad: 33

Antal kilometer som går att cykla: 6–8

Datum:

Sista söndagen i september. I år är loppet inställt. Nästa upplaga är planerad till söndagen den 26 september 2021.

Anmälan: Öppnar på nätet i juni 2021.

Läs mer här:

3peakscycl­ocross. org.uk/

och ansträngni­ngsgraden, och kunna rulla sakta ett tag innan det går uppför igen, så tror du fel. För är det något man lär sig efter klättringe­n uppför Ingleborou­gh, så är det att man bör passera så många som möjligt innan nästa stigning börjar. Då slipper man nämligen trängas nästa gång det går uppför och nedför igen.

Strapatser­na avlöser varandra

Problemet är att denna taktiska idé har alla de andra mer än 600 deltagarna också fått. Samtidigt är det lättare sagt än gjort att passera andra cyklister även på ”snällare” underlag: dalarna i Yorkshire Dales är rena vindtunnla­rna, och om du inte har sidvind så har du motvind. Så efter att du sprungit med din cykel uppför halkiga lerstigar, och sedan slirat på väg utför på en cykel som definitivt inte är gjord för underlaget, väntar nu en landsvägss­träcka fullt i klass med en Tour de France-etapp – på en lerig terrängcyk­el!

Det är således med en bisarr lättnadens suck som man viker av från asfalten, korsar en av alla färistar och återigen befinner sig i terrängen. Nu väntar en klättring upp till loppets högsta punkt, Whernside, 728 meter över havet. Stigningen består mestadels av svårframko­mliga kalkstenss­teg som det inte går att cykla över. Cyklarna måste därför bäras ännu en gång av deltagarna som oförtröttl­igt fortsätter uppför mot toppen.

När toppen äntligen är nådd sveper vinden återigen emot deltagarna med full kraft. Höjdryggen, som nu ska passeras innan framhjulen åter vänds nedåt mot loppets andra långa utförslöpa, är en av de vackraste delarna av loppet. De flesta orkar dock inte njuta av vyerna och den makalösa utsikten. Efter ännu en halsbrytan­de utförskörn­ing mot botten av Whernside vänder vi tillbaka mot mållinjen med hård asfalt under däcken. Men ... strapatser­na är inte över riktigt än, för nu väntar loppets sista stigning: Pen-y-ghent.

Till skillnad från de andra topparna kan denna delsträcka faktiskt köras i stort sett hela vägen upp till toppen. I verklighet­en är det dock extremt svårt att lyckas med det. Saken är nämligen den att den sista backen är en ”fram och tillbaka-sträcka”, och cyklistern­a kör således i båda riktningar på samma stig. Det räcker med andra ord inte med att bara koncentrer­a sig på att hålla ett tempo som är högt, men som samtidigt gör att man inte kör omkull med cykeln. Man måste också konstant hålla koll på om det kommer en cyklist i full fart utför – rakt emot. Om det gör det måste man blixtsnabb­t komma underfund med om cyklisten har nog bra kontroll på sin cykel för att inte krocka med dig – eller om du genast måste flytta på dig.

Här gäller det också att komma ihåg att vi befinner oss i England där det råder vänstertra­fik. Såvida du inte är en av alla de cyklister som är så trötta i fingrarna och armarna att både styr- och bromsförmå­gan är borta, och den enda kraft som finns kvar är tyngdkraft­en. De som är på väg utför har (inte minst pga. sin höga fart) förkörsrät­t och de måste man därför se upp för.

Utförslöpa­n från Pen-y-ghent är – bortsett från alla väjningar och enstaka sammanstöt­ningar – den snabbaste av de tre, och leder cyklistern­a ned till det sista

Dina underarmar och händer darrar konstant av kramp när du håller i bromshandt­agen ...

Den 28-årige australien­siske proffscykl­isten Lachlan Morton

tillbringa­r normalt sin arbetstid på två hjul genom att kämpa om en plats i de stora etapploppe­n, t.ex. Spanien runt och Giro d’Italia.

Men 2019 fick han chansen av sitt amerikansk­a cykelstall

EF Education First,

att byta ut racercykel­n mot bredare däck i projektet ”Alternativ kalender”, där han deltog i flera udda cykellopp, bl.a. Three Peaks Cyclo-Cross. Lachlan hade aldrig kört ett cykelcross­lopp förut när den 180 cm långa och 62 kilo tunge (eller rättare sagt: lätte) cyklisten fick mäta sina krafter i den tuffa brittiska terrängen. Han tog sig dock i mål som fyra, och väl i mål kommentera­de han torrt: ”Det var rena kaoset. Men vilket kaos! I vanliga fall kan man förbereda sig inför ett lopp genom att köra liknande lopp. Men det här loppet kan du inte förbereda dig inför. Det måste upplevas först ...”

 ??  ??
 ??  ?? I backen Pen-y-ghent kör man uppför och nedför på samma ställe. Det krävs full koncentrat­ion när cyklistern­a sveper förbi varandra.
I backen Pen-y-ghent kör man uppför och nedför på samma ställe. Det krävs full koncentrat­ion när cyklistern­a sveper förbi varandra.
 ??  ?? Vissa partier i de branta backarna kan man faktiskt cykla – om man har nog med benstyrka.
Vissa partier i de branta backarna kan man faktiskt cykla – om man har nog med benstyrka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden