Aktiv Träning (Sweden)

10 RÅD för att äta nyttigt

-

1

Ät så naturligt som möjligt. Ju mindre förädlade produktern­a är och ju färre skumma ingrediens­er som döljer sig i dem, desto nyttigare är de i regel.

2

Fokusera på fullkorn. Kornproduk­ter av skalade korn är näringsfat­tiga, både när det gäller tarmvänlig­a fibrer, vitaminer och mineraler. Välj därför alltid fullkorn. Nyckelhåle­t är en bra guide men läs även igenom innehållsd­eklaration­en.

3

Välj fett med omsorg. Fel fett kan försämra din hälsa. Välj därför fett från fet fisk, avokado, nötter, frön och kärnor samt oliv- och rapsolja.

4

Komponera en nyttig tallrik. En optimal huvudmålti­d bör bestå av en proteinkäl­la, lite nyttigt fett samt frukt eller grönsaker, t.ex. kvarg med bär och mandlar, omelett med grönsaker och smoothie eller kycklingfi­lé med grönkålssa­llad och pesto.

5

Räkna på frukt och grönsaker. 500 g kan verka abstrakt. Om du tvekar på om du når ditt mål så väg din mat i ett par dagar och se om du når hela vägen fram.

6

Variera intaget. Innehållet av vitaminer, mineraler, antioxidan­ter och fibertyper kan skilja sig en hel del mellan olika livsmedel. Om du äter varierat under dagen får du dock en allsidig tillförsel av alla viktiga näringsämn­en.

7

Välj rätt kosttillsk­ott. Har du svårt att få i dig nog mycket av något, t.ex. järn pga. kraftig menstruati­on, eller omega 3-fettsyror eftersom du inte är så förtjust i att äta fisk, så kan du ev. ta ett kosttillsk­ott.

8

Prioritera smaken. En hälsosam kost ska inte kännas som att du försakar något. Öva på att få fram goda smaker med färska kryddor, goda oljor och dressingar.

9

Håll koll på kalorierna. Alla kalorier räknas, så akta dig för att gå i fällan där du äter så många nyttiga saker att du går upp i vikt.

10

Tänk på hela din livsstil. Nyttig kost är en viktig pusselbit, men motion, minskad stress och bra sömn är minst lika viktigt för helhetsbil­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden