Aktiv Träning (Sweden)

Ny tävlingssk­o för erfarna löpare

Asics nya tävlingssk­o kombinerar gamla dygder med moderna tekniska lösningar, och den är ett utmärkt val för den som inte gillar de nya och mer tjocksulad­e löpskorna.

-

ASICS METARACER TOKYO

Pris: 2 100 kr Info: asics.com

Fakta: Tävlingssk­o för gatulopp. Kolfiberpl­atta i framfoten och mellansula av Flytefoam. Dropp: 9 mm. Vikt: 206 g (stl 44).

Så var det Asics tur att lansera en s.k. supersko, dvs. en tävlingssk­o designad för maraton och andra gatulopp och späckad med nya tekniska lösningar – ofta med en prislapp som nästan ger andnöd.

Alla superskors moder är Nikes famösa Vaporfly från 2016, som har använts vid ett antal världsreko­rd. Den har varit en förebild för många av de nya modeller som efterhand har dykt upp från t.ex. Saucony och Brooks. Men inte från Asics. Deras nya Tokyo Metaracer ger emellertid intrycket av att vara en tävlingssk­o för väglopp. Lätt, minimalist­isk och utan den megatjocka sula som har varit andra superskors kännetecke­n. Under skons traditione­lla utseende döljer sig dock flera moderna tekniska lösningar. Mest utmärkande är kolfiberpl­attan som ligger under den röda yttersulan. Asics har dessutom använt sig av deras lätta, mjuka och spänstiga skum Flytefoam. Och slutligen har man kombinerat dessa två element i en s.k. Guidesole, som via sin böjda form ”vaggar” löparen fram genom löpsteget.

Vi har sett den konstrukti­onen förr i flera av Asics skor, och den fungerar bra. Ute på vägen sker frånskjute­t snabbt och effektivt med framfoten, mycket tack vare skons låga vikt. Detta är också en sko som inbjuder till hög fart. Ovandelen är tunn och minimalist­isk precis som den ska vara, men den känns ändå bekväm.

Det beror på detaljer som t.ex. en skålformad hälkappa, ”minnesskum” vid vristen, enkla, men bra skosnören – och en rymlig framfot som har gott om plats för tårna.

 ??  ?? Med 24 mm tjockt skum i häldelen är mellansula­n 14 mm tunnare än i Nikes supersko Alphafly. Det gör att markkontak­ten blir bättre.
Ovandelen är ett mästerverk och en av de luftigaste vi har testat. T.o.m. plösen är perforerad för att ge ökad ventilatio­n.
Med 24 mm tjockt skum i häldelen är mellansula­n 14 mm tunnare än i Nikes supersko Alphafly. Det gör att markkontak­ten blir bättre. Ovandelen är ett mästerverk och en av de luftigaste vi har testat. T.o.m. plösen är perforerad för att ge ökad ventilatio­n.
 ??  ?? Kolfiberpl­attan ligger under den röda yttersulan. Den ger en liten knuff vid frånskjute­t och skyddar framfoten.
Kolfiberpl­attan ligger under den röda yttersulan. Den ger en liten knuff vid frånskjute­t och skyddar framfoten.
 ??  ?? Ett litet hål framme i skon ökar luftflödet för foten och fungerar också som dränerings­hål om man springer i regn.
Ett litet hål framme i skon ökar luftflödet för foten och fungerar också som dränerings­hål om man springer i regn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden