Aktiv Träning (Sweden)

NÖDHJÄLP I FARTEN

-

Om du får soppatorsk ute på löprundan och benen känns som betong, så finns det flera saker du kan göra. Det viktigaste är dock att du accepterar tröttheten och anpassar din insats efter det.

SÄNK FARTEN. Ibland tar det lite extra tid för kroppen att ladda om. Sänk därför farten de första kilometern­a, och se om obehagskän­slan försvinner. Det gör den ofta.

VÄRM UPP. En bra uppvärmnin­g är viktig för löpuppleve­lsen – särskilt de dagar då du är trött och har suttit stilla mycket kan uppvärmnin­gen göra underverk. Börja med att gå raskt/ springa i 10–15 min. Gör därefter några vanliga uppvärmnin­gsövningar, t.ex. djupa knäböj, knälyft, hälkickar och indianhopp.

FOKUSERA PÅ DIN TEKNIK. Tunga och trötta ben kan förstärkas av en felaktig löpstil. Se därför till att springa upprätt, skjut fram höften och sänk ned axlarna. Slappna av i händer, axlar och käkar, och försök att sätta fötterna i marken under din tyngdpunkt.

”TÖM” DINA BEN. Har du stått eller suttit stilla en hel dag, så avsätt fem minuter inför din löprunda till att ligga på rygg med benen i högläge.

Det gör att vätskan/ svullnaden i benen minskar och du kommer att känna dig fräschare.

TA EN TUPPLUR.

Om dina mentala batterier är helt slut på eftermidda­gen, kommer det att gå ut över löpuppleve­lsen. Ladda batteriern­a med en tupplur då du vilar i 15–20 minuter. Du ska bara slumra till och inte sjunka in i någon djupsömn. Du kan förstärka effekten av tuppluren genom att dricka en kopp kaffe strax innan du lägger dig. Därmed får du både en effekt av koffeinet och av sömnen.

TÄNK LÅNGSIKTIG­T. Om benen fortfarand­e känns tunga och motivation­en inte riktigt finns där, så bör du skjuta fram det tempopass som du eventuellt planerat och fokusera på det som gäller här och nu. Ta det lite lugnt och sänk dina ambitioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden