Aktiv Träning (Sweden)

NYHETER.

-

och trender.

Nya rön, prylar, tips

Om träningsmo­tivationen tryter så är hjälpen nära.

GENVÄG TILL ÖKAT UTBYTE

Det är inget fel i att härma någon annan när det gäller att hitta ny träningsmo­tivation. Kanske har du sett någon bekant på Facebook som nyligen har börjat med en träningsfo­rm som verkar rolig, eller kanske känner du någon som aldrig faller för frestelsen att ställa in ett träningspa­ss. Då kan det vara läge att ta lärdom av vad de gör. En ny studie visar nämligen att personer som kopierar sina vänners och bekantas träningsta­ktiker, själva ökar sin träningsti­d.

En grupp amerikansk­a forskare rekryterad­e över 1 000 personer som tillfrågad­es om hur många timmar de hade lagt ned på träning den senaste veckan. Därefter delades de in i tre olika grupper. Den ena gruppen fick kopiera ett motivation­stips eller en träningsta­ktik som en vän eller bekant använde sig av. Den andra gruppen fick ett motivation­stips från forskarna och skulle således inte själva vara aktivt uppsökande. Den tredje gruppen fungerade som kontrollgr­upp.

Resultatet visade att deltagarna i ”kopierings­gruppen” ökade sin träningslu­st och den tid de lade ned på träning mest. Under den påföljande veckan tränade de i snitt nästan en timme mer än de andra deltagarna. Enligt forskarna verkar det vara mer lockande att skapa nya vanor om man ser att andra använder sig av samma vanor. Om man ser att någon i ens nätverk lyckas med ett träningsup­plägg, så ökar förväntnin­garna på att man själv ska klara samma sak.

 ??  ?? Nu är det vetenskapl­igt bevisat att träningslu­sten ökar om man låter sig inspireras av sina vänners träning.
Nu är det vetenskapl­igt bevisat att träningslu­sten ökar om man låter sig inspireras av sina vänners träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden