Aktiv Träning (Sweden)

SENIORER TRÄNAR ALLT MER

-

Svenska åldringars motionsvan­or är i nivå med yngres, visar en ny studie.

Motion är viktigt för att hålla sig frisk och rörlig upp i åren, och det rådet ser svenska seniorer ut att följa i högsta grad. Äldre personer blir nämligen allt flitigare på att träna, visar en ny undersökni­ng som Garmin ligger bakom. Hela 83 procent av svenskarna mellan 65 och 79 år svarar att de tränar minst en gång i veckan, och 24 procent säger att de tränar fem gånger i veckan eller mer. Därmed är de äldres motionsvan­or t.o.m. mer frekventa än de yngres. För 18-29-åringar ligger dessa siffror nämligen på 74 respektive 18 procent.

Det är framför allt promenader, vardagsmot­ion, styrketrän­ing på gymmet och gruppträni­ng som verkar locka svenska seniorer. Medan 62 % av 30-åringarna tror att de kommer att träna även efter att de har fyllt 80, så är de äldre ännu mer ambitiösa när det handlar om hålla fast vid bra motionsvan­or långt upp i åren. Bland 65-79-åringarna är det således hela 84 procent som räknar med att de ska kunna fortsätta träna även efter att de firat sin 80-årsdag.

De hälsomässi­ga fördelarna med att träna livet ut är många. När experter nyligen tittade närmare på några av alla de som hakade på motionsvåg­en på 1970-talet och sedan fortsatte att träna, kom de fram till att seniorerna kunde matcha unga motionärer på flera områden. De äldre visade sig bl.a. ha hjärt-kärlsystem som man normalt ser hos personer som är minst 30 år yngre, medan deras muskler liknade 25-åringars.

Källa: Garmin Hälsorappo­rt 2020

 ??  ?? Även de äldre anammar hälsotrend­en. Att leva ett hälsosamt liv med nyttig mat och träning har blivit allt viktigare för de svenska seniorerna de senaste åren.
Även de äldre anammar hälsotrend­en. Att leva ett hälsosamt liv med nyttig mat och träning har blivit allt viktigare för de svenska seniorerna de senaste åren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden