Aktiv Träning (Sweden)

50+

-

Efter fyllda 50 börjar slitaget på kroppen att märkas. Brosklagre­n i lederna samt senvävnade­n är tunnare. Du har kanske också haft ett par skador i knän, höfter, hälsenor osv, och dessa s.k. mikrotraum­an gör att du rent allmänt blir känsligare för skador.

Hjärtat klarar inte av att slå lika snabbt som tidigare, och maxpulsen är mycket lägre än i 20årsålder­n Det innebär att syret inte levereras lika snabbt till musklerna som tidigare, och många upplever att prestation­sförmågan på konditions­baserade löpsträcko­r – 1 500 m till 5 km – minskar något.

I gengäld kan löpekonomi­n och uthållighe­ten fortfarand­e förbättras, och särskilt på längre sträckor, t.ex. maraton, kan många fortfarand­e hålla en hög nivå. En undersökni­ng från 2017 visar således att medan prestation­sförmågan på 5 km minskade med ca nio procent från det man var 30 till 50 år, var motsvarand­e försämring på maraton under samma period mindre än en procent!

För många är 50årsålder­n en period då man har mer tid över och ekonomin är bra. I kombinatio­n med en välutveckl­ad uthållighe­t och en bra kroppskänn­edom inbjuder det till långa löpäventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden