Aktiv Träning (Sweden)

Mediterar du utan att veta om det?

-

På 1970-talet gjorde den amerikansk­e läkaren och professorn Herbert Benson en revolution­erande upptäckt i ett forsknings­projekt med personer som mediterade. Han upptäckte att aktivitete­n i det sympatiska nervsystem­et minskade, och sedan dess har forskning på området dokumenter­at många fördelar med meditation, t.ex. lägre blodtryck och bättre blodcirkul­ation, mindre stress, oro, vrede och skam samt ökat välbefinna­nde.

Den goda nyheten är att det inte är svårt att meditera. Kanske har du redan små ritualer i vardagen som verkar meditativa för dig utan att du kallar det meditation.T.ex. när du går i skogen och luftar tankarna eller läser en bra bok – du får ro i huvudet och varvar ned.

Workout för hjärnan

Ordet meditation kommer från ”meditatio” på latin, och kan betyda flera saker, t.ex. att öva sig, fördjupa sig eller att vara uppslukad av något. Det kan kanske verka en aning abstrakt, men essensen är faktiskt bara att du vänder fokus inåt och är mer närvarande. En god väg till ökad närvaro är att vara uppmärksam på andningen. Din andning är ditt ankare i nuet och därför en stor del av all slags meditation. Registrera de tankar som kommer till dig, släpp dem igen och vänd tillbaka ditt fokus till andningen. Om och om igen! Du behöver inte tömma hjärnan på tankar, för det är en omöjlig uppgift. Och det är faktiskt helt normalt att dina tankar sticker iväg åt alla håll. Det är hjärnan som ligger bakom det.

En bra teknik är att föreställa sig att ens tankar är som bilar på en trafikerad väg. Du tittar på bilarna när de passerar, men du följer dem inte utan registrera­r dem bara. Detsamma gäller dina tankar, du observerar och accepterar dem och därefter släpper du dem igen. På det viset påminner vi oss själva om att vi inte ÄR våra tankar – utan att vi HAR tankar. Varje gång din hjärna vandrar iväg så hämtar du tillbaka den. Och

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden