Aktiv Träning (Sweden)

Koncentrat­ionsmedita­tion

-

Här får du en guide till hur du förbättrar din koncentrat­ion. Förmågan att fokusera på en sak i taget är nämligen en bra grund att stå på, oavsett vilken typ av meditation du vill testa.

BÖRJA SÅ HÄR

Sätt dig på en stol eller på en säng så att du sitter avslappnat. Du behöver inte sitta i en klassisk meditation­sställning på golvet.

Blunda och räkna dina andetag 10 gånger. Börja därefter om igen. Kanske når du inte till 10 för att dina tankar vandrar iväg och det gör i så fall inget – bara fortsätt att komma tillbaka till din andning, och börja om igen med 1, 2, 3 ... varje gång.

Börja med att öva dig i två minuter om dagen. Efter en vecka kan du öva dig i fyra minuter, följande vecka i sex minuter, osv. Kom ihåg att du inte kan göra fel om du tänker positivt, även om det kanske känns ovant i början.

GÖR DET TILL EN VANA

Det är bra att meditera vid samma tid och på samma plats varje dag. Sätt gärna en påminnelse i din mobil eller en lapp på spegeln i badrummet, så du kommer ihåg det. Det blir lättare med tiden.

Intala dig själv att det är gymträning för hjärnan. Precis som när du tränar dina muskler på gymmet och stärker hjärtat under en löprunda, så stärker

meditation hjärnans förmåga att vara närvarande.

EFTER NÅGRA VECKOR

När du har kommit igång och mediterat lite längre stunder i taget kan det hända att du börjar tänka: Hur har jag haft det idag? Känns min kropp stark? Tänker jag klart? Är jag trött? Stressad? När du tar dig tid att observera dig själv och sätta ord på hur du har det, blir det lättare att bearbeta dina känslor och alla intryck.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden