Aktiv Träning (Sweden)

Gåmeditati­on

-

Varför? När du tar en skogsprome­nad bygger du faktiskt en bro mellan meditation­en och vardagen. Du får ny energi och stressnivå­n sjunker. När du rör på dig har du möjlighet att träna ditt fokus och skapa ro i sinnet. En promenad passar samtidigt bra för att träna på att andas djupare för varje steg du tar. Njut av det syre du skickar till hjärnan. Använd promenaden för att skingra tankarna och fokusera på dina fötter eller kanske på ett ljud eller en doft. På det viset blir du långsamt bättre på att vara i nuet och inte älta det förflutna eller framtiden.

GÖR SÅ HÄR

Leta upp en lång stig eller välj en runda som du känner till väl så att du inte behöver lägga en massa tid på att hitta rätt väg. Håll ett tempo som gör att du lätt kan fokusera – och rör dig gärna långsammar­e än normalt. Du kan också ta en promenad på stranden och ta av dig skorna så att du känner sanden mellan tårna.

Vänd blicken mot marken utan att fokusera på något, och känn sedan hur din kropp mår. Låt ditt fokus röra sig ner till dina ben och fötter – och lägg märke till känslan i varje steg, musklerna som arbetar, känslan av ditt lyfta ett ben och en fot som nuddar marken om och om igen.

Namnge ev. dina steg och hitta en rytm – det kan vara något så enkelt som att du säger ”höger”, ”vänster”. Kanske upptäcker du att du plötsligt säger ”höger” till vänster fot eller tvärtom. Då vet du att din hjärna tappat fokus, vilket är helt normalt. Det viktigaste är att du är medveten om det och kan flytta tillbaka fokus till dina rörelser.

Blir du distrahera­d av något visuellt så är det okej att du stannar upp. Fokusera på det som fångar din uppmärksam­het och återgå till din gåmeditati­on när du är redo igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden