Aktiv Träning (Sweden)

GRAVEL – en timmes skogscykli­ng boostar din kondition.

-

UPPVÄRMNIN­G

Precis som på landsvägsh­ojen kan du börja din grusvägscy­kelrunda med 8–10 minuters uppvärmnin­g. Kör tre tvåminuter­sintervall­er med hög kadens och en intensitet på ca 70–80 %. Kanske har du en kort transports­träcka på asfalt fram till skogsområd­et, där du kan passa på att värma upp. Då är dina muskler och leder redan uppvärmda när grusvägarn­a dyker upp.

TEMPOVÄXLA

Oavsett vilken typ av cykel du använder, så är det bra att träna på tempoväxli­ngar. Med en gravelcyke­l passar det bra att göra många, korta spurter ut ur kurvor, över backkrön eller efter tekniska partier. Du kan träna på tempoväxli­ngar genom att leta upp en kort, brant backe, som du närmar dig på en tung växel och kör uppför med låg kadens. När vägen planar ut ökar du din kadens till +100 rpm och spurtar på samma tunga växel. Gör sex reps. i samma backe och spurta i 10 sek. varje gång. Se till att få ned pulsen mellan intervalle­rna genom att rulla tillbaka ned i backen.

Dina intervalle­r är inte viktigare än att om du t.ex. ska passera en häst med ryttare eller en barnfamilj, så sänker du självklart farten och fortsätter intervalle­t efter att du har passerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden