Aktiv Träning (Sweden)

7 avgörande fa ktorer som bromsar din löpning

-

Hur snabbt du springer beror på hur vältränad du är. Men förutom det finns det en lång rad ofrånkomli­ga faktorer som i hög grad kan påverka tempot. Vi har tittat igenom den forskning som gjorts, och valt ut de sju viktigaste faktorerna som du bör tänka lite extra på om du vill springa snabbare.

mer de tre olika vindstyrko­rna att förlänga hans eller hennes löptid med 55 sekunder, 4,5 minuter respektive hela 14 minuter!

Nu är det ju sällan man springer i rak motvind hela vägen. Ofta springer man en form av varvbana och således märker man av vinden både framifrån, från sidan och i ryggen. Men även om medvindspa­rtier gynnar farten, är effekten av dessa bara ca 50 % av motvinden, medan sidovind också går ut över farten. Totalt sett innebär det att man i stuv kuling kan springa ca 20 % (3–5 minuter på 5 km) långsammar­e på en varvbana, trots att man springer lika mycket i med, mot och sidovind.

En viktig poäng kommer från en gammal vindmätnin­gsstudie från 80talet. Där kom forskarna fram till att man kan minska vindens påverkan med upp till 80 % om man ligger i rygg bakom en annan löpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden