Aktiv Träning (Sweden)

1/ VIND

-

Om du har kämpat dig igenom en löprunda i hård motvind någon gång, har du nog också märkt att vinden har stor betydelse för hur snabbt du kan springa. När man springer tvingas man bryta vinden med hela kroppen och det går inte, som t.ex. cyklistern­a gör, att krypa ihop i en aerodynami­sk löppositio­n.

Om man springer i 16 km/h tvingas man under vindstilla förhålland­en förbruka ca 8 % av den energi man skapar på att bryta vinden. Denna siffra blir självklart högre ju kraftigare motvinden är.

De som ligger bakom löpwattmät­aren Stryd, som har inbyggd vindmätare, har undersökt hur mycket mer energi det går åt för att hålla tempot uppe i olika vindförhål­landen. De kom fram till följande:

Svag motvind (2 m/s) ödar 8,5 % mer energi.

Stark motvind (8 m/s) ödar 24 % mer energi.

Styv kuling (16 m/s) ödar 48 % mer energi. Omräknat till löptider blir vindens påverkan ännu mer dramatisk. För en duktig motionslöp­are, som i vindstilla förhålland­en springer 5 km på 18 min. kom

Ju kraftigare du är, desto mer påverkas du av mot- och medvind.

Om din kompis springer i styv kuling, kommer du således bara märka av en svag vind om du ligger alldeles bakom. Det finns alltså en bra anledning till att lägga sig i lä bakom en klunga med välbyggda löpare när det är blåsigt.

Tänk på:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden