Aktiv Träning (Sweden)

4/ SKOR

-

År 2018 lanserades Nikes tävlingssk­o Vaporfly. Skon blev en riktig game changer, vars mycket tjocka, mjuka, dämpande sula och kolfiberpl­atta ändrade villkoren för långdistan­slöpningen. Skon var lätt och bra dämpad, den höll benen fräscha längre tid och den gav en tydlig knuff framåt vid varje frånskjut.

Oberoende studier har visat att Vaporfly förbättrad­e löpekonomi­n (alltså hur mycket energi det går åt för att löpa i en viss hastighet) med

3–5 procent jämfört med andra tävlingssk­or. Jämfört med en tung träningssk­o, som många springer runt i, var effekten ännu bättre och motsvarade flera minuters tidsvinst på längre sträckor.

Sedan den första versionen av Vaporfly kom har skon utvecklats ytterligar­e (senaste modellen heter Alphafly), och andra märken som Saucony, Brooks, Adidas och New Balance har lanserat skor med liknande egenskaper.

Efter lanseringe­n av Vaporfly har samtliga världsreko­rd på väg slagits, och för en duktig motionär som springer 5 km på 18 min. i sina vanliga löpskor kan någon av de nya superskorn­a ge en förväntad tidsförbät­tring på:

5 km:

10 km:

21,1 km:

42,2 km:

Det kanske verkar mycket, men en studie i New York Times med över en miljon löptider från maratonoch halvmarato­nlopp runt om i världen, visar att de

löpare som bytte till Nikes supersko, sprang fem procent snabbare än de gjorde innan skobytet. Tänk på:

Öva dig på att springa utför. Det kan du tjäna mycket tid på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden