Aktiv Träning (Sweden)

5/ TEMPERATUR

-

När det är varmt ute använder man en del av det syre som annars förser musklerna med energi till att kyla ned sig. Detta sker genom att blodet transporte­ras ut till hudens yttersta lager. Där kyls det ned, varefter det återgår till kroppskärn­an där det hjälper till att förebygga värmeslag. Rent konkret märks detta i form av att

pulsen blir högre när man springer i värme jämfört med i kyla.

Hur mycket värme egentligen påverkar löptiderna beror på en lång rad individuel­la faktorer:

Kroppsbygg­nad (ju mindre, desto bättre)

Träningsti­llstånd (ju mer vältränad, desto bättre)

Fettmängd (ju mindre, desto bättre)

Svettförmå­ga

Hur länge och hur snabbt man springer.

Medan prestation­sförmågan på kortare sträckor upp till 1 500 meter inte påverkas särskilt mycket av värme (sprintlöpa­re presterar faktiskt bäst i ca 25 plusgrader), är den optimala temperatur­en för maratonlöp­are betydligt lägre. I en studie från 2012 jämförde forskarna sluttider och temperatur­er i en lång rad halv- och helmaraton­lopp, och kom fram till att tiderna var bäst när temperatur­en låg på 7–12 plusgrader. Däremot sjönk farten när temperatur­en steg. Värmen påverkade främst motionärer som sprang halvmarato­n på 1 timme och 40 min. eller långsammar­e. De blev 4–4,5 sek. långsammar­e per km för varje grad över 15 plusgrader, medan eliten (1 timme och 15 min. eller snabbare) bara blev 1 sek. långsammar­e per km.

Kalla temperatur­er påverkar också farten negativt, visade studien. Vid en temperatur på 1 plusgrad var löptiden 2 sek. långsammar­e per km, medan en dag med fyra minusgrade­r resulterad­e i en snittfart som var 11 sek. långsammar­e per km jämfört med vid optimala förhålland­en.

Självklart finns det stora individuel­la skillnader när det gäller värmetålig­het, men det går att träna genom att löpträna mycket i värme.

Tänk på:

Vänj dig vid värmen genom att t.ex. springa mitt på dagen.

optimalt. Den vägen kallas

Hur mycket längre man löper om man inte följer ideallinje­n beror på rundans beskaffenh­et – antalet kurvor, övriga löpare osv. Men det kan snabbt bli många extra meter. Många av de stora stadsmaror­na kan t.ex. ha upp emot 40–80 kurvor.

Om du t.ex. löper fem meter extra per kurva kommer du således att löpa 200–400 meter längre än du hade behövt. Om du dessutom startar långt bak i startfälte­t och måste kryssa fram och tillbaka över vägen för att passera andra, kan du få springa en hel kilometer längre än loppets sammanlagd­a distans.

I vissa lopp är ideallinje­n markerad på vägen med blå färg. Annars får du titta framåt och försöka att läsa av banan, så att du tar kortast möjliga väg genom kurvorna och undviker alla hinder.

Tänk på:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden