Aktiv Träning (Sweden)

Cykelträna inomhus

-

Marknaden med så kallade smart trainers har vuxit snabbt. Med cykeln fastspänd i en liten smart apparat förvandlas tråkiga inomhuspas­s till avancerad intervallt­räning eller virtuella cykellopp mot likasinnad­e. Detta har blivit en trend och möjlighete­rna blir bara fler och mer underhålla­nde. Vi har testat fyra populära trainers i mellanpris­klassen och startfälte­t imponerar överlag.

För bara några år sedan kunde inomhusträ­ning på cykel vara lika tråkig som att se målarfärg torka. Så är det inte längre. Nuförtiden föredrar faktiskt många att sitta hemma och trampa på sin cykel istället för att susa fram ute på vägarna.Anledninge­n stavas smarttrain­ers, eller rulltränar­e som kan anslutas till en dator, mobil eller surfplatta. På så sätt styrs de av en avancerad träningsmj­ukvara. Plötsligt har det monotona stirrandet in i väggen förvandlat­s till halsbrytan­de virtuella cykellopp eller avancerad och medryckand­e intervallt­räning.

Smarttrain­ers har alltid varit en dyr investerin­g och det är det fortfarand­e, men under de senaste åren har det lanserats ett antal modeller i mellanpris­klassen. Det är de vi tittar närmare på här: marknaden är emellertid rätt liten och endast fyra deltagare är med. Tre av dem är direktdriv­na, dvs. man tar av bakjulet och monterar cykeln direkt på trainern, medan en modell är s.k. wheelon, där bakhjulet sitter kvar på cykeln.

Alla de fyra deltagarna är lite enklare modeller av tillverkar­nas mer avancerade maskiner. Vissa detaljer har skalats bort för att hålla priset nere, men det varierar stort vad tillverkar­na har valt att ta bort. Det innebär att trots att maskinerna kan verka rätt lika vid första anblicken, så finns det rätt stora skillnader mellan dem. Det är de skillnader­na vi fokuserar på i det här testet. Om det är något område vi inte tar upp i samband med en viss trainer, så beror det på att den funktionen är precis så bra som den ska vara. Vi råder dig därför att inte bara sticka iväg till närmaste cykelbutik och köpa testvinnar­en, utan att du i stället läser texten till alla maskinerna innan du bestämmer dig. Det är nämligen inte säkert att de saker vi anmärker på har någon betydelse för dig.

Alla modellerna har en mindre typ av svänghjul. Resultatet är att trainern tappar farten snabbare när man slutar trampa. Det ger en annorlunda känsla jämfört med att köra utomhus på landsväg där man skapar momentum och kan hålla farten uppe även när man rullar mellan tramptagen. Det påverkar dock inte träningsup­plevelsen.

Även om det kan låta riskfyllt att låsa fast sin dyra kolfibercy­kel i en smarttrain­er och trampa i full fart, så märkte vi inte av minsta skada på utrustning­en. Det kan dock vara bra att du ev. kollar upp garantin på din cykel.

Det finns dock två irritation­smoment med maskinen: För det första går det inte att fälla ihop trainern. Den tar därför upp en hel del plats när den inte används. Såvida du inte har gott om plats därhemma kan trainern lätt stå i vägen.

Det andra problemet är att trainern har svårt att ge ett kraftigt motstånd om man kör med en låg växel på cykeln. Det är inget stort problem om man bara kör omkring på egen hand eller deltar i cykellopp på Zwift. Men om man vill intervallt­räna kan det vara rätt irriterand­e.

Om du till exempel ska träna spurter och vill växla mellan 100 watt och 600 watt, så kan trainern inte leverera bägge dessa motstånd. Och även om du tränar i ERG-mode, då trainern per automatik justerar motståndet under tiden du cyklar, så tvingas du byta växel på cykeln om du vill följa programmet­s anvisninga­r i detalj.

Ja, ja. Det är väl inte hela världen och mest ett problem för den som har specifika behov. För de flesta är det här dock en riktigt bra smart-trainer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden