Aktiv Träning (Sweden)

De tre bästa mjukvarupl­attformarn­a

-

Om du vill ha ut maximalt av din trainer behöver du en mjukvara till antingen datorn, mobilen eller surfplatta­n som fungerar ihop med din trainer och som kan styra din träning. Alla maskinerna levereras med en mer eller mindre avancerad gratis-mjukvara, men inte ens de bästa av dem kan utmana de här tre värsting-mjukvarorn­a.

ZWIFT är den populärast­e mjukvaran härhemma och påminner en hel del om ett datorspel. Du blir nämligen utrustad med en liten avatarcykl­ist som kör omkring i en virtuell värld. Ju mer kraft du trampar runt pedalerna med, desto snabbare kör cyklisten.

Med Zwift kör du omkring bland en massa andra avatarcykl­ister som alla styrs från olika trainers runt om i världen. Du kan delta i gemensamma träningspa­ss, tävla eller följa olika träningspa­ss. Utbudet av träningspa­ss kan dock inte riktigt mäta sig med konkurrent­erna här intill.

TRAINERROA­D fokuserar uteslutand­e på hård och effektiv träning. Vill du ha underhålln­ing medan du kör får du själv fixa fram den. I gengäld kan du se Trainer Road längst ned på din skärm, medan du på resten av skärmen t.ex. kan se din favoritser­ie på teve.

Den stora fördelen med den här mjukvaran är det fylliga biblioteke­t med träningspa­ss, och alla detaljerad­e träningspr­ogram som du kan välja mellan. De lättaste träningspa­ssen varar i 1–1,5 timmar, men har du bara 30 minuter till förfogande så finns det även något för dig.

SUFFERFEST är både effektiv träning och underhålln­ing på samma gång. De flesta träningspa­ss varar i runt en timme. Medan du trampar spelas videoklipp och musik som passar till det du håller på med. Om träningen t.ex. dikterar fem minuter med full gas, så kämpar du mot Ilnur Zakarin om att komma först till toppen, medan den avslutande spurten t.ex. kan köras mot Greipel.

Varje träningspa­ss har sin egen korta historia, och du tvingas hela tiden anpassa antingen din kadens eller dina watt för att matcha berättelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden