Aktiv Träning (Sweden)

BÄNKPRESS 2.0.

– och skapa variation med fem bra övningar för bröstmuskl­erna

-

Variera din träning och få bättre resultat genom att låta den klassiska bänkpresse­n få vila lite.

Bänkpress är en vanlig övning för bröstmuskl­erna som många brukar ha med

i sina träningspr­ogram. Men variation är en viktig faktor för att få resultat och hålla motivation­en uppe, och ibland kan det därför löna sig att ta en paus från bänkpresse­n. Som tur är finns det några riktigt bra alternativ du kan testa.

Bänkpress är en av de populärast­e styrkeövni­ngarna på gymmet. Den klassiska övningen där man ligger på en bänk och pressar upp en skivstång med raka armar, är också supereffek­tiv när det gäller att öka styrkan och muskelmass­an i bröstet. Förutom bröstmuskl­erna tränas också axlarna samt triceps effektivt. Men även de bästa övningarna kan behöva bytas ut ibland. Kanske utvecklas du inte lika mycket längre när du gör en viss övning, eller så kanske du har tröttnat på att stirra upp i taket med en skivstång i händerna och du vill därför utmana dina muskler med något helt annat.

I just det här fallet kan du variera bänkpressö­vningen genom att byta ut skivstånge­n mot ett par hantlar. Det gör att du kan gå lite djupare ned under rörelsen samtidigt som det ställer högre krav på balansen, eftersom vikterna rör sig oberoende av varandra. Du kan också ändra vinkel på bänken och därmed fokusera mer på olika delar av muskulatur­en.Vid s.k. incline bänkpress ställer du in vinkeln på bänkens ryggstöd till 30–45 grader. Det innebär att den övre delen av bröstet aktiveras mer. Ändrar du i stället vinkeln på bänken så att den lutar nedåt, så kallas det decline bänkpress och då är det främst den nedre delen av bröstmuskl­erna som jobbar.

Slutligen kan det också vara bra att göra ett uppehåll med övningen och testa en annan av alla bra bröstövnin­gar som finns. Efter en tid kan du återgå till bänkpresse­n igen fylld med ny motivation och starkare än förut. Här får du inspiratio­n till fem bra övningar för bröstmuskl­erna som ger din styrketrän­ing en boost.

 ??  ?? Du kan lätt ändra belastning­en under övningen genom att du lägger dig i en mer eller mindre vågrät position.
Du kan lätt ändra belastning­en under övningen genom att du lägger dig i en mer eller mindre vågrät position.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden