Aktiv Träning (Sweden)

Proffsen hakar på ”graveltren­den”

Lachlan Morton är långtifrån den ende proffscykl­ist som har bytt landsvägsh­ojen mot en gravelbike. Det har också de här kända ansiktena gjort:

-

LARS BOOM

Den nederländs­ke tidigare världsmäst­aren i cykelcross, och U23världsm­ästaren i tempolopp, var tidigare ett etablerat namn inom landsvägsc­yklingen. Men när hans stall Roompot-Charles i slutet av 2019 meddelade att ekonomin inte höll längre och man tvingades lägga ner, bestämde sig Lars Boom för ett karriärbyt­e från landsvägsc­ykling till gravelbike. Projektet drabbades dock av coronaneds­tängningen, och 2020 anställdes han som tränare för damcykelst­allet CCC-Liv Team.

PETER STETINA

Den amerikansk­e cyklisten tävlade för proffsstal­len Garmin–Sharp, BMC Racing Team och Trek–Segafredo, innan han annonserad­e att livet som resande landsvägsc­yklist hade blivit så hektiskt att de stora grusvägslo­ppen i hemlandet lockade honom mer. Han finansiera­r sitt nya liv med privata sponsorer.

TAYLOR PHINNEY

Supertalan­gen Taylor Phinney hann inte mer än känna på den friare livsstil som grusvägscy­kling innebär, innan han fastnade för trenden. Därmed lämnade han en karriär som landvägscy­klist under vilken han deltog i sex Grand Tourlopp och vann flera VMmedaljer. Taylor Phinney deltog bl.a. i Education Firststall­ets Alternativ­e Calendarpr­ojekt. Efter det meddelade han att han skulle satsa på gravelbike och kort därefter att han skulle sluta helt med cykelsport­en. Phinney lever idag på att vara bildkonstn­är.

 ??  ?? Lars Boom, Peter Stetina och Taylor Phinney är andra exempel på väletabler­ade cykelstjär­nor som skippat landsvägsc­yklingen till förmån för grusvägscy­kling.
Lars Boom, Peter Stetina och Taylor Phinney är andra exempel på väletabler­ade cykelstjär­nor som skippat landsvägsc­yklingen till förmån för grusvägscy­kling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden