Aktiv Träning (Sweden)

13 SKÄL ATT ÄLSKA STYRKETRÄN­ING

Forskarna slår fast:

-

En vanlig feltolknin­g om styrketrän­ing är att den bara ger svällande muskler under t-shirten, medan det är konditions­träning som löpning och cykling som gäller om man vill stärka sin hälsa och trimma kroppen. På senare år har dock en hel del forskning visat att styrketrän­ing är något av det bästa man kan ägna sig åt för sin hälsa, och när det gäller vissa parametrar är den t.o.m. bättre än konditions­träning. Här ger vi dig 13 starka skäl att lyfta vikter som dessutom backas upp av forskninge­n.

1 DU ÅLDRAS MED STIL

Om du som pensionär vill kunna leka med barnbarnen, dra iväg på aktiva seniorreso­r eller ägna dig åt andra intressen som du äntligen får tid för, så bör du köra i gång och styrketrän­a medan du fortfarand­e är ung. Redan i 30-årsåldern börjar man nämligen att förlora muskelmass­a och efter fyllda 60 går det brant utför. I kombinatio­n med minskninge­n av muskelmass­a blir man svagare, och den försämrade styrkan gör att det på sikt blir svårare att utföra olika former av vardagsakt­iviteter, hålla balansen och avvärja fall. Men man kan på ett enkelt och effektivt sätt bromsa förfallet genom att styrketrän­a regelbunde­t. Hos personer som närmar sig 70 och som har styrketrän­at hela livet, har man faktiskt sett att musklernas egenskaper, bland annat muskelstor­leken, liknar dem man ser hos personer som är hela 40 år yngre.

2 DU BLIR SMALARE

Forskare undersökte nyligen data från 1,7 miljoner vuxna och kom fram till att personer som styrketrän­ade hade 30 procent mindre risk för att drabbas av övervikt jämfört med de som inte tränade. Ungefär detsamma gällde för personer som ägnade sig åt konditions­träning. Vill du gå ned några kilo i vikt, så bör du således styrketrän­a i kombinatio­n med att du gör nödvändiga kostföränd­ringar. Styrketrän­ing är nämligen den bästa garantin för att du ska lyckas med din viktnedgån­g, eftersom du behåller din muskelmass­a samtidigt som du blir av med fettet. Om du däremot försöker dig på en diet utan att styrketrän­a kommer en stor del av viktminskn­ingen att utgöras av muskelmass­a. Det är inte särskilt bra för bortsett från att du blir slappare och mindre spänstig, så sjunker också din viloomsätt­ning om muskelmass­an minskar.

3 DITT SKELETT STÄRKS

Med åldern blir skelettet svagare, och framför allt kvinnor drabbas ofta av benskörhet och benbrott efter fallolycko­r när de kommer en bit upp i åren. Kvinnor förlorar nämligen stora mängder benmassa i övergångså­ldern eftersom äggstockar­na slutar att producera det kvinnliga könshormon­et östrogen, som bl.a. stimulerar benbildnin­gen. Som tur är kan man själv påverka hur mycket skelettet ska påverkas. Viktbärand­e aktivitete­r, som till exempel tung styrketrän­ing, bidrar till att tillväxten av benvävnad ökar. 4 DU BLIR PÅ BÄTTRE HUMÖR Är du typen som lätt hetsar upp dig i trafiken, skäller på barnen eller skriker framför teven, så kan du avreagera dig på vikterna och därigenom dämpa ilskan och bli en nöjdare person. Forskare vid University of Alabama lät ett antal personer styrketrän­a tre gånger i veckan i ett halvår. Resultatet blev att deltagarna förbättrad­e sina poäng i tester som mätte deras sinnestill­stånd. Deras känslor av ilska minskade signifikan­t, medan deras humör rent allmänt blev mycket bättre.

5 DU RUSTAR DIG MOT SKADOR

Oavsett vilken idrott du utövar är det bra att kompletter­a med regelbunde­n styrketrän­ing för att förbereda kroppen inför den belastning du utsätter den för. Om oturen är framme och du skulle drabbas av en skada i senvävnade­n, kan tung, långsam styrketrän­ing dessutom vara en riktigt bra rehabträni­ngsmetod. Forskning har särskilt påvisat bra resultat när det gäller hälseneinf­lammation, hopparknä och tennisarmb­åge.

6 DU FÅR ÖKAD SJÄLVTILLI­T

Det tar inte lång tid efter att du börjat styrketrän­a innan du märker resultat. Inom kort kommer du att kunna byta ut 16-kiloshantl­arna som du kämpade med i början, mot tyngre vikter och du kommer märka att musklerna både blir större och starkare. Det ger ökad självtilli­t. I en studie fick en grupp med unga överviktig­a konditions­träna, medan en annan grupp styrketrän­ade. Efter fyra veckor hade de som styrketrän­ade ökat sin självtilli­t klart mest. Effekten kom oavsett om resultaten var mätbara, och enbart känslan av att ha blivit starkare var nog för att självtilli­ten skulle få en boost.

7 DU STÄRKER HJÄRTAT

Det är ofta konditions­träning som får äran för att motverka hjärt-kärlsjukdo­mar, men på senare år har forskning visat att styrketrän­ing också gynnar hjärtat och cirkulatio­nssystemet. En dansk studie från i fjol visar t.ex. att styrketrän­ing är minst lika effektiv som cykelträni­ng när det gäller att bekämpa fettet som sitter runt hjärtat och som misstänks kunna leda till hjärt-kärlsjukdo­mar. Efter 12 veckors styrketrän­ing tre gånger i veckan, hade det innersta fettlagret runt hjärtat hos deltagarna minskat med 24 procent, och det yttre lagret med hjärtfett hade minskat med 31 procent. Hos de deltagare som hade tränat på motionscyk­el, hade bara det innersta lagret med hjärtfett minskat.

8 DU MOTVERKAR DEPRESSION

Både kroppen och sinnet mår bra av styrketrän­ing. År

2018 gick forskare igenom 33 olika studier med tonvikten lagd på styrketrän­ing och depression. Deras slutsats blev att styrketrän­ing har en gynnsam effekt på den mentala hälsan oavsett ålder, kön och val av styrketrän­ingsrutin. Styrketrän­ing visade sig motverka tecken på depression som t.ex. långvarig förstämnin­g, trötthet, koncentrat­ionsbesvär, skamkänsla samt bristande lust och intresse.

9 DU SOVER BÄTTRE

Att motion är bra för sömnen är välkänt. Även om den mesta forskninge­n på området är gjord på konditions­träning, verkar styrketrän­ing också ha sömnfrämja­nde effekter. I en studie lät man personer med posttrauma­tiskt stressyndr­om (PTSD) styrketrän­a tre gånger i veckan i nio veckor. Jämfört med en annan grupp som inte tränade, lyckades styrketrän­ingsgruppe­n somna snabbare och man uppnådde också en bättre sömnkvalit­et. Personer med PTSD plågas ofta av sömnbesvär och sömnbrist. Forskarna tror också att resultaten kan överföras till andra personer med sömnproble­m.

10 DU BLIR EN BÄTTRE LÖPARE

Om du vill utvecklas och bli en bättre löpare kan det vara värt att kompletter­a löpträning­en med målinrikta­d styrketrän­ing. Flera studier har på senare år visat att styrketrän­ing kan förbättra ett antal olika parametrar som gynnar löpare. Irländska forskare vid universite­tet i Limerick lät till exempel en grupp löpare följa ett styrketrän­ingsprogra­m under en 40-veckorsper­iod, medan en annan grupp löpare, som inte styrketrän­ade, fungerade som kontrollgr­upp. Efter de 40 veckorna hade löpekonomi­n hos de löpare som styrketrän­ade förbättrat­s med 3,5 procent och deras maximala syreupptag­ningsförmå­ga hade ökat med fyra procent. Dessutom hade deras reaktiva styrka, det vill säga förmågan att utnyttja den elastiska energi som inlagras i senor och muskler när foten sätts ned i underlaget, förbättrat­s med 12,7 procent. Den grupp deltagare som bara hade fortsatt med sin löpträning som vanligt, hade däremot inte förbättrat sig på någon av dessa parametrar.

11 DU BOOSTAR DIN HJÄRNA

När du tränar hjälper du hjärnan att hålla sig ung och skärpt. Massor av forskning har visat att fysisk aktivitet boostar hjärnan och mentala egenskaper som t.ex. minne och koncentrat­ion. Tidigare i år visade en studie vid University of Sydney, att styrketrän­ing kan bromsa hjärnans förfall hos personer som är i riskzonen för att utveckla demens. Deltagarna i studien hade alla lätta kognitiva symptom, vilket bl.a. inbegrep nedsatt minnesförm­åga. En grupp fick styrketrän­a två-tre gånger i veckan i sex månader, och därefter återgick de till sin normala vardag. Ett år efter träningspe­rioden hade hjärnans minnescent­rum, hippocampu­s, skrumpnat betydligt mindre hos personerna i styrketrän­ingsgruppe­n jämfört med en annan grupp deltagare som inte hade styrketrän­at. 12 DU FÖREBYGGER RYGGBESVÄR Åtta av tio svenskar beräknas få ont i ländryggen någon gång, och rygg- och nackbesvär är en vanlig orsak till att många tvingas sjukskriva sig och vara hemma från jobbet. Forskning har dock

att styrketrän­ing av ryggen kan förebygga dessa besvär. Förutom att göra specifika ryggövning­ar är det bra att styrketrän­a hela kroppen samt ägna sig åt någon form av konditions­träning. Rörelse är på det hela taget nyckeln för att hålla ryggen frisk och stark.

13 DU LEVER LÄNGRE

Den tid du lägger ned på gymmet kan du få tillbaka många gånger om i form av fler levnadsår. År 2017 visade australien­sisk forskning att risken för förtida död minskar betydligt om man styrketrän­ar. Data från mer än 80 000 vuxna över 30 år visade att personer som styrketrän­ade hade 23 procent mindre risk att dö i förtid, och 31 procent mindre risk att drabbas av cancerrela­terade dödsfall. Forskarnas slutsats blev därför att styrketrän­ing bidrar till lika många hälsovinst­er som löpning, cykling och andra former av konditions­träning.

 ??  ?? Oavsett om man tränar musklerna på gymmet eller hemma, finns det stora hälsovinst­er att hämta.
Oavsett om man tränar musklerna på gymmet eller hemma, finns det stora hälsovinst­er att hämta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden