Aktiv Träning (Sweden)

IRONMAN.

-

Vi gräver i historien bakom världens mest ikoniska triatlontä­vling.

En galen vadslagnin­g utvecklade­s till världens hårdaste tävling.

Det var en vadslagnin­g som gjorde den första Ironmantäv­lingen på Hawaii till realitet. Eller rättare sagt: vadslagnin­gens innehåll kom att sätta ramarna för den senare mytomspunn­a och globala tävlingen. Den amerikansk­e triatleten John Collins var den som kom på idén:

–Vi tar med simsträcka­n från Waikiki Rough Water Swim. Och cykelloppe­t Around-Oahu Bike Race samt till sist sträckan i Honolulu Marathon. Sedan kombinerar vi alla tre och den som kommer i mål först utnämner vi till ”Ironman”.

Collins fick idén redan år

1977. Och den 18 februari året efter genomförde­s den första Ironmantäv­lingen. Endast 15 deltagare – alla män – stod på startlinje­n, och av dem kom 12 i mål. Loppets regler och instruktio­ner stod på en handskrive­n lapp. Texten löd: ”Simma 3,8 kilometer! Cykla 180! Löp 42,2 kilometer. Skryt resten av ditt liv!”

11 timmar, 46 minuter och 58 sekunder efter att starten hade gått kom Gordon Haller i mål som den förste Ironman-vinnaren. 41 år senare satte tysken Jan Frodeno nytt världsreko­rd, när han i Ironman World Championsh­ip 2019 sprang i mål på tiden 7 timmar, 51 minuter och 13 sekunder. Då deltog nästan 2 400 triatleter i loppet.

MYTEN UPPSTOD

Att ”kravla” stället för ”crawla”, var det som på allvar gjorde Ironmantäv­lingen i Kona världsberö­md. Året var 1982 när den endast 23-åriga Julie Moss deltog i loppet som en del av hennes examensarb­ete på universite­tet. Spektakulä­rt nog lade sig debutanten i täten av loppet och ledde hela vägen till mål. Eller rättare sagt tills det återstod knappt fem meter till mållinjen. Då kollapsade hon av vätskebris­t och utmattning och tvingades kravla de sista 4,5 meterna in över mållinjen. Under tiden hann hon bli passerad av en förvånad Kathleen McCartney – men Moss lyckades i alla fall hålla andraplats­en och belönades inte minst med en plats i historiebö­ckerna. Allt tevesändes och blev känt som ”Crawl of Fame”.

FAKTA: 29 sekunder blev Julie Moss slagen med. Det är den minsta segermargi­nalen i loppets historia.

226 KILOMETER TOTALT

Deltagarna i världens mest berömda triatlon inleder strapatser­na med en 3,8 km lång simtur i Kailua-Kona-bukten. Därefter trampar man 180 km över lavaslätte­rna till vändpunkte­n vid Hawi. När deltagarna kommer tillbaka till Kona väntar 42,2 km löpning längs kusten från Keauhou på Big Island till Keahole Point och tillbaka till Kailua-Kona, där man löper de sista kilometern­a på huvudgatan Ali'i Drive.

TUFF BANA

Det är definitivt ingen slump att loppet har blivit mytomspunn­et bland triatleter. Det är en sak att simningen ofta kan börja i meterhöga vågor, men så snart man får fast mark under fötterna går det över stockar och lavastenar – samt uppför och nedför:

1 772 höjdmeter avverkar deltagarna sammanlagt under cykelturen, och 307 meter stiger löpsträcka­n med sammanlagt. Luftfuktig­heten är ofta runt

90 %, vilket hämmar kroppens förmåga att svettas och deltagarna tvingas därför kämpa mot värmeslag. FAKTA: Knappt en fjärdedel av startfälte­t brukar få läkarhjälp någon gång under loppet.

43 ÅR I GENOMSNITT

Den äldsta vinnaren av loppet är australien­saren Craig Alexander, som var 38 år när han vann loppet för tredje gången 2011. Äldsta deltagaren som fullföljt loppet är Hiromu Inada, som var 85 år och 328 dagar gammal när han sprang i mål 2018.

FAKTA: Maxtiden i loppet är 17 timmar och den är omöjlig att rucka på.

FLYTTADES 1981

Loppets tre första upplagor genomförde­s på ön Oahu, men 1981 flyttade det söderut i den hawaiiansk­a ögruppen till Big Island, där det sedan har genomförts varje år – förutom år 2020.

REKORDTIDE­R

Loppets nuvarande rekord lyder på 7 timmar, 51 minuter och 13 sekunder. Den tiden sattes av det tyska fartmonstr­et Jan Frodeno 2019. Daniela Ryf från Schweiz satte år 2018 det kvinnliga rekordet som lyder på 8 tim, 26 min. och 18 sek.

I den första Ironmantäv­lingen på Big Island 1981 vann John Howard herrklasse­n på tiden 9 timmar, 38 minuter och 29 sekunder. 3,5 timmar senare kom första kvinnan i mål. Det var Linda Sweeney på tiden 12 timmar och 32 sekunder.

100 000 KÄMPAR OM EN PLATS

Det är få triatleter förunnat att få delta i Ironman-VM i Kona. Deltagande i loppet är förbehålle­t vinnarna i sina respektive åldersklas­ser i 49 olika kvaltävlin­gar som genomförs i 27 olika länder runt om i världen Knappt 100 000 idrottare deltar i de loppen varje år.

KOMMERSIEL­LT FÖRETAG

Efter bara något år visade sig Ironman-konceptet inte bara vara ett riktigt mandomspro­v, utan också en guldkantad affärsidé som således har vidareutve­cklats genom åren över hela världen. Det amerikansk­a företaget World Triathlon Corporatio­n äger och driver alla Ironman-märkta evenemang. Det köptes 2015 av kinesiska Dalian Wanda Group för det nätta priset av 650 miljoner dollar, men är fr.o.m. i maj 2020 åter i amerikansk ägo.

 ??  ?? Loppets unika miljö och öns enastående natur och klimat bidrar i hög grad till det stora intresset från triatleter över hela världen.
Loppets unika miljö och öns enastående natur och klimat bidrar i hög grad till det stora intresset från triatleter över hela världen.
 ??  ??
 ??  ?? 2020 var första året sedan premiären 1978 som det inte arrangerad­es något Ironman-VM i Kona. Orsaken var COVID-19-pandemin. Nästa lopp är planerat till oktober 2021.
2020 var första året sedan premiären 1978 som det inte arrangerad­es något Ironman-VM i Kona. Orsaken var COVID-19-pandemin. Nästa lopp är planerat till oktober 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden