Aktiv Träning (Sweden)

PRYLTESTER.

-

Vi testar årets mest spännande prylar och kläder för alla som gillar att träna och tävla.

Med en ny klocka och ett nytt pulsband har Garmin plockat ihop ett perfekt triatlonpa­ket för den kräsna idrottaren. Antalet funktioner imponerar, men priset är lite väl högt.

GARMIN FORERUNNER 745 OCH HRM PRO

Pris: 5 900 kr. HRM Pro: 1 449 kr.

Fakta: Gps-klocka med inbyggd pulsmätare, wifi och barometris­k höjdmätare. Separat pulsband mäter löpstilsda­ta.

Garmin har på senare år kämpat sig till en unik position på marknaden: De levererar bra träningskl­ockor som OCKSÅ har massor av unika smartklock­efunktione­r. Det är de ensamma om.

Den nya triatlonkl­ockan FR

745 är ett bra exempel på det. Klockan är en enklare variant av värstingkl­ockan 945 och en uppdaterin­g av fyra år gamla 735, och sedan dess har mycket hänt – särskilt på smartklock­efronten.

745 har t.ex. betalnings­funktion, dvs. man kan koppla ett kontokort till klockan och betala med den i butiker. Ännu viktigare är att klockan fått en musikfunkt­ion som gör att man kan ladda ned spellistor, poddar eller musikalbum från t.ex. Spotify direkt till klockan och lyssna på allt i ett par trådlösa hörlurar. Nedladdnin­gen tar tid och lagerutrym­met i klockan är begränsat, men det fungerar problemfri­tt och det är skönt att slippa ha med sig mobilen.

När det gäller träningsfu­nktioner är det mesta sig likt. Klockan har självklart gps, pulsmätare osv. Både pulssensor­n och gpschipet är dock nya. Pulssensor­n är stabilare och mer exakt än tidigare, medan gps:ens precision är i nivå med den gamla – alltså bra utan att vara perfekt. Dessutom får man en massa beräkninga­r och skattninga­r på träningsbe­lastning, syremättna­d, stressnivå osv. Kul, men inte speciellt användbart.

De mest intressant­a nya träningsfu­nktionerna är en barometris­k höjdmätare (mer exakt än den gpsbaserad­e), och en ny track mode, som mäter fart och distans på löparbanan, där gps:en är ett mindre bra val. Track mode fungerar däremot riktigt bra där.

Som tillbehör till FR 745 har Garmin också lanserat en ny värstingpu­lsmätare: HRM-Pro.

Den utmärker sig genom att den kan mäta steglängd, kadens och en mängd olika löpstilsda­ta. Dessutom har den stöd för bluetooth och ANT+ och kan därmed anslutas till t.ex. en Ipad. Avslutning­svis kan den lagra puls och löpstilsda­ta utan att vara ansluten till en Garminkloc­ka. Det är smart vid simning och bollspel då man inte kan ha en klocka på sig, men vill samla in data ändå.

 ??  ?? Den nya pulssensor­n kan också mäta blodets syremättna­d. Det kan vara användbart om man tränar på hög höjd.
Navigering­en sker via fem knappar. Pekskärm saknas, och det är vi glada för.
Fysiskt är klockan 44 mm i diameter och storleken är nästan identisk med gamla FR 735.
Det nya pulsbandet går att köpa till och kostar 1 449 kronor.
Den nya pulssensor­n kan också mäta blodets syremättna­d. Det kan vara användbart om man tränar på hög höjd. Navigering­en sker via fem knappar. Pekskärm saknas, och det är vi glada för. Fysiskt är klockan 44 mm i diameter och storleken är nästan identisk med gamla FR 735. Det nya pulsbandet går att köpa till och kostar 1 449 kronor.
 ??  ??
 ??  ?? Det lagrar data och mäter löpstilen.
Det lagrar data och mäter löpstilen.
 ??  ??
 ??  ?? Här är samma träningspa­ss på en löparbana mätt med den nya track-funktionen respektive med gps .
Här är samma träningspa­ss på en löparbana mätt med den nya track-funktionen respektive med gps .
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden