Aktiv Träning (Sweden)

ANPASSAD LÖPSKO

Det har varit tyst några år när det gäller Pumas löpskor, men nu verkar det tyska sportföret­aget ha något spännande på gång. Calibrate Runner är en löpsko vars stötdämpni­ng ska vara anpassad till både kroppsvikt och löpstil.

- Namn: Puma Calibrate Runner

Beskrivnin­g: Allt handlar om mellansula­n. Den speciella ihåliga struktur som ska stå för stötdämpni­ngen kallar Puma för Xetic, vilket är ett helt nytt material utvecklat i samarbete med det amerikansk­a teknikinst­itutet MIT. Tekniken bakom Xetic-sulan finns också i ryggskydd, knäskydd och liknande produkter. Det har den egenskapen att det är mjukt under normala förhålland­en, men stelnar under tryck. Sulan blir således hårdare ju mer belastning den utsätts för. Därmed ska den anpassa sig till varje enskild löpares vikt och hastighet. Dessutom fungerar alla de små hålen som extra stötdämpni­ng genom att de trycks ihop när skon sätts i marken, och sprider ut sig igen vid avstampet.

Vår bedömning: Puma har aldrig varit rädda för att experiment­era med ny design och ny teknik, och även om det långtifrån har lyckats varje gång så träffar de också mitt i prick ibland. Det sistnämnda verkar vara fallet när det gäller den här skon. Tanken bakom den är i varje fall intressant, och designen är något man lägger märke till.

Pris: 1 400 kr har Puma prissatt skon till, och det är knappast priset som kommer att avhålla motionslöp­are på jakt efter nya skor.

 ??  ?? Yttersulan­s gummi är utformat som smala band, vilket bidrar till att göra skon mycket flexibel.
Ovandelen är tillverkad av en tunn väv. Den ska forma sig efter foten och ser också ut att vara väl ventilerad.
Yttersulan­s gummi är utformat som smala band, vilket bidrar till att göra skon mycket flexibel. Ovandelen är tillverkad av en tunn väv. Den ska forma sig efter foten och ser också ut att vara väl ventilerad.
 ??  ?? De små hålen förhöjer designen, men fungerar också som stötdämpni­ng och ska ge en liten knuff framåt vid avstampet.
De små hålen förhöjer designen, men fungerar också som stötdämpni­ng och ska ge en liten knuff framåt vid avstampet.
 ??  ?? Den lilla remmen som gör att det blir lättare att ta på sig skon, verkar vara en trend. Många nya löpskor är försedda med en sådan.
Den lilla remmen som gör att det blir lättare att ta på sig skon, verkar vara en trend. Många nya löpskor är försedda med en sådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden