Aktiv Träning (Sweden)

VARIERA TIDPUNKT

-

Det kanske låter banalt, men den tid på dygnet man väljer att löpträna påverkar löpuppleve­lsen. Det är stor skillnad att springa på morgonen jämfört med på kvällen. Pröva därför att springa vid en annan tid på dagen än du brukar, och gärna i slutet eller början av dagen. Brukar du springa på kvällen i vanliga fall, så spring på morgonen eller tvärtom.

Fördelar: Om du ger dig ut i ottan och springer kommer du att uppleva din löprunda i tidigt morgonljus. Du kommer att känna nya dofter och höra morgonpigg­a fåglar kvittra. Du kommer att ha landskapet för dig själv, och springer du i en stad kommer du märka hur den långsamt vaknar till liv. Löper du på kvällen är allt istället på väg att stängas. Ljuden är annorlunda och mörkret smyger sig långsamt på.

Även din kropp upplevs på olika sätt beroende på tidpunkt.

LÖP I MÖRKER

Det är rätt häftigt att uppleva hur mycket landskapet ändrar karaktär när det blir mörkt. Sinnena skärps och du blir mycket mer uppmärksam på ljud och dofter och plötsliga rörelser i periferin av ditt synfält. Det är faktiskt en rätt intensiv upplevelse att springa i mörkret, även om det sker i en stad där gatlyktorn­a lyser upp, och det gäller särskilt när man springer i skogen.

Det krävs inget speciellt för att ge sig ut och springa i mörker, men bor du på landet utan gatubelysn­ing är en praktisk och ljusstark pannlampa ett måste. Tänk också på att ha med dig en laddad mobil, flera reflexer och eventuellt en löparkompi­s, så att du kan känna dig trygg.

 ??  ?? Kroppen presterar bäst på eftermidda­gen, men du kan vänja dig vid att springa snabbt även på morgonen.
Kroppen presterar bäst på eftermidda­gen, men du kan vänja dig vid att springa snabbt även på morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden