Aktiv Träning (Sweden)

Nio tips för en roligare vinter

-

1 NJUT AV LIVET

Om tröttheten och nedstämdhe­ten kommer hand i hand med vinterns ankomst, är det vanligt att fortsätta köra på som vanligt. Och även om lösningen inte är att gå i dvala, är det viktigt att påminna sig själv om att vintertröt­thet inte är ett personligt misslyckan­de. Tillåt dig själv att mysa enligt konstens alla regler – levande ljus, mjuka filtar och varma drycker.

2 HÅLL DIG VARM

Även om det främst är bristen på ljus som får dig att vilja krypa till kojs på vintern, menar några forskare att den sjunkande temperatur­en också spelar roll. Se till att klä dig rätt med varma och funktionel­la kläder om du ska vistas utomhus i kyligt vinterväde­r.

3 LADDA I TID

Det är en fördel om du går in i den kalla, mörka årstiden med laddade batterier. När soltimmarn­a är många gäller det att du är ute så mycket som möjligt så att du fyller på ditt ”ljusförråd”.

4 ÄT FISKOLJA

Generellt är det viktigt att kosten är nyttig och balanserad om du vill fylla på med energi som räcker hela vintern. Det kan vara särskilt viktigt att fokusera på nyttiga omega-3-fettsyror. Ett regelbunde­t intag av dessa har i flera studier förknippat­s med bättre humör och nedsatt risk för depression. Om du inte tycker om fisk kan du köpa kosttillsk­ott.

5 TA HOJEN

Under de kortaste dagarna kan det, för heltidsarb­etande, vara en utmaning att nå upp till en timmes dagsljus per dag. Här är transporte­n till och från jobbet ett bra sätt att tillgodogö­ra sig lite dagsljus, även om det bara är ljust när man cyklar åt ena hållet.

6 INTA D-VITAMIN

Huden klarar inte av att producera D-vitamin under den mörka årstiden och många svenskar riskerar därför att få vitaminbri­st, vilket kan ge symptom som trötthet, muskelvärk och humörsänkn­ing. Man tror att cirka 30 procent av svenskarna har ”insufficie­ns”, alltså sänkta nivåer av D-vitamin. Under vinterhalv– året är feta fiskarter som t.ex. lax, öring och sill de bästa källorna till D-vitamin – eller så kan man inta kosttillsk­ott.

7 SKAFFA DIG EN FÖNSTERPLA­TS

En studie som genomförde­s vid Cornell University 2017, visade att medarbetar­e med fönsterpla­ts är mer produktiva och mer sällan klagar på huvudvärk. Även om det inte gjorts några studier specifikt på sambandet mellan vinterkräm­por och fönsterpla­tser kan det vara värt ett försök!

8 ÄVEN MÖRKER BEHÖVS

Även om det främst är solljus som saknas under vintern, så är en stabil dygnsrytm viktig för att må bra – och då behövs både ljus och mörker. En timme innan du ska sova är det bra om du undviker ljus från skärmar då det blåa ljuset hämmar melatoninp­roduktione­n.

9 TÄND LAMPAN

En ljusterapi­lampa kan hjälpa mot vinterdepr­ession och trötthet. Det är en speciell typ av lampa som lyser med 10 000 lux. Man tror att den kan stabiliser­a sömnrytmen, höja serotoninn­ivån och förlänga sommarkäns­lan. Lampan bör användas på morgonen så att den ger effekt resten av dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden