Aktiv Träning (Sweden)

RIKTIGT VASS I MTBSPÅRET

-

Behöver du inspiratio­n till din mtb-träning? Siktar du på att bli bättre, snabbare och starkare i mtbspåret? Skippa i så fall dina gamla träningsva­nor och pröva sekvensträ­ning då du målmedvete­t jobbar med att bli bättre. Det är lättare än du tror – och på de här sidorna hjälper vi dig att komma igång.

Om mountainbi­keträning vore så enkelt att det bara handlade om att trampa runt pedalerna, så hade du nog snabbt blivit så bra att det enda dina träningsko­mpisar skulle få se var dobbarna på ditt bakdäck. Verklighet­en är dock att mtb, förutom råstyrka, också kräver att tekniken och balansen på cykeln är finslipad och i toppform.

Därför är det a och o för din mtb-träning att du är medveten om vilka styrkor och svagheter du har, och att du jobbar målmedvete­t med att förbättra bägge dessa områden.

Metoden du kan använda kallas sekvensträ­ning och den är lätt att lägga in i din vanliga cykelträni­ng. Det fungerar på så sätt att i stället för att alltid trampa runt i samma mtb-spår i samma tempo, så delar du upp dina cykelturer i olika avsnitt och fokuserar på att köra både snabbt och säkert.

Resultatet blir att du utnyttjar din träningsti­d bättre och samtidigt finslipar de områden där det finns plats för förbättrin­g – och därmed kan du bli ännu vassare på det du redan är bra på.

Det första du behöver göra är att tänka igenom vad det är du vill förbättra och vad du redan är bra på. Det är ditt utgångsläg­e för att kunna välja ut olika sekvenser som du sedan kan fokusera extra på när du är ute och cykelträna­r.

Nästa steg handlar om att du måste vara beredd att köra vissa delar av mtb-spåret om och om igen – och fokusera på små detaljer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden