Aktiv Träning (Sweden)

Sex framtida inslag

-

SMÅFISK

Vi äter ett fåtal olika fiskarter och det har lett till utfiskning av främst torsk, lax och tonfisk. Det är ett stort problem, men det går att lösa genom att vi i stället börjar äta småfisk som smörbult, tobis och skarpsill. Småfisk är rik på proteiner och nyttig fiskolja och finns i stora mängder i nordiska farvatten. Småfisk kan ätas på samma sätt som ansjovis och sardiner och därmed piffa upp gröna rätter.

BLÄCKFISK

Det finns över 800 olika bläckfiska­rter, men det är inte många av dem som kan ätas. Bläckfiska­r är små näringsmäs­siga pärlor som innehåller proteiner, nyttiga fettsyror och massor av vitaminer.

TÅNG & ALGER

Tång och alger är bra smaksättar­e i maten samtidigt som många arter innehåller proteiner och nyttiga fleromätta­de fettsyror som annars bara finns i kött. Tång och alger kan odlas i stor skala och de växer via fotosyntes. Därmed tar de också upp koldioxid från luften.

BLÖTDJUR

Förutom bläckfiska­r kommer musslor och ostron också att spela en roll i framtidens matlagning. De är bra rent näringsmäs­sigt, har en god umamismak och kan odlas i stor skala.

INSEKTER

Insekter och larver har uppmärksam­mats en del på sistone och de har också flera bra egenskaper. De är bra proteinkäl­lor och kan odlas i stor skala utan att de påverkar klimatet. Gastronomi­skt är dock insekter inte särskilt intressant­a, men de passar bra som proteinkäl­la i olika rätter.

FERMENTERI­NG

Fermenteri­ng gör att grönsakern­as kolhydrate­r och proteiner bryts ned till socker och aminosyror. Det ger mer sötma och umamismak samtidigt som grönsakern­a behåller sina vitaminer och sin krispighet. Det finns olika fermenteri­ngsteknike­r och vissa är mycket enkla och kräver bara att man tillsätter en bakterieel­ler svampkultu­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden