Aktiv Träning (Sweden)

EN DÅLIG LÖPSTIL KAN ÄNDÅ VARA EFFEKTIV

Det finns inget samband mellan löpstil och löpekonomi, visar en ny studie.

-

Hög frekvens, landning på mittfoten, bestämd blick och armar som pendlar taktfast längs sidorna av kroppen. Det är viktiga faktorer om man vill springa effektivt, eller? Det är i varje fall den uppfattnin­g de flesta har och – måste vi villigt erkänna – det är också de tips vi då och då brukar skriva om i tidningen.

Men även om den ovan beskrivna löpstilen kanske är snygg och SER effektiv ut, så behöver den inte vara det. Det visar en ny studie publicerad i European Journal of Sport Science. Där mätte forskare löpekonomi­n hos ett antal löpare samtidigt som de blev filmade. Filmerna skickades sedan till 121 löptränare som ombads att rangordna löparna utifrån vilka de ansåg löpte mest effektivt. Alla tränarna var kompetenta och universite­tsutbildad­e med många års praktisk erfarenhet. De studerade löparna noga och bedömde dem bl.a. utifrån de kriterier vi nyss beskrev. Resultatet var slående. 82 procent av tränarna fick 0 eller 1 rätt, och bara sex procent lyckades rangordna mer än tre löpare rätt.

Studien bekräftar det som två andra studier kom fram till på 80- resp. 00-talet. De visade att det inte går att sätta likhetstec­ken mellan vissa utmärkande drag gällande löpstil och bra löpekonomi.

Man kan alltså springa lika fort oavsett stegfrekve­ns. Det finns gaseller och det finns glidare. Om man vill förvissa sig om detta kan man titta närmare på maratondro­ttningen Paula Radcliffe. Trots hennes udda löpstil var hon en vinnare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden