Aktiv Träning (Sweden)

LÖPNING PÅ VÄRLDENS TAK

En blöt kväll med kompisarna kan leda till mycket. För tre löparkompi­sar tog det dem hela vägen till Tadzjikist­an, där de sprang 40 mil genom några av världens bergigaste trakter.

-

Det här är historien om tre brittiska löparkompi­sar som en kväll fick i sig lite för mycket att dricka. När alkoholen började verka lovade de varandra att de skulle ge sig ut i världen på ett löpäventyr. Frågan var bara vart? Svaret kom de fram till genom att ta på sig ögonbindla­r och peka ut en slumpvis plats på en snurrande jordglob. Och platsen blev – Stilla havet! Det är emellertid inte världens bästa ställe att löpa på. De upprepade därför proceduren och valet föll då på den tidigare sovjetiska republiken Tadzjikist­an. Det landet hade dock ingen av dem hört talas om.

Även om Tadzjikist­an är lika stort som Grekland och har nio miljoner invånare, är det sällan ett land som folk googlar på när de ska välja semesterre­smål.

Kompisarna kom överens om att löpa längs den gamla sidenvägen – en sträcka på 40 mil från gränsen mot Afghanista­n i väster till Kina i öster. De avsatte en vecka för resan och räknade med att löpa ett maraton varje dag.

Det var dock inte det som var mest krävande med projektet. Tadzjikist­an kallas nämligen inte utan anledning för ”världens tak” och 90 procent av landet består av berg. Löparna startade på

2 500 meters höjd över havet, och längs vägen passerade de bergspass på 4 700 meters höjd över havet. Ingen av dem hade prövat höghöjdslö­pning förut, och det kändes som att andas genom ett sugrör. Längs vägen bodde de hos familjer där de fick sova på golvet och bjöds på hembakat naan-bröd och nyskördade tomater och gurkor. Förutom de magnifika omgivninga­rna gav befolkning­ens gästfrihet det starkaste intrycket.

Allt resulterad­e i den sevärda dokumentär­filmen Running the Roof.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Löpäventyr­et resulterad­e i dokumentär­filmen Running the Roof, som blev nominerad vid Banff Mountain Film Festival.
Löpäventyr­et resulterad­e i dokumentär­filmen Running the Roof, som blev nominerad vid Banff Mountain Film Festival.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden