Aktiv Träning (Sweden)

50-50 ASFALT OCH TRAIL

-

Traillöpni­ng är en effektiv träningsfo­rm som förbättrar löpstilen, ökar styrkan och förebygger skador. Asfaltslöp­ning ger också bra träning eftersom den är enkel att utöva, den ökar uthållighe­ten och ger bra kondition. Genom att kombinera bägge dessa träningsfo­rmer kan du få dubbelt så bra resultat och du blir garanterat en mer komplett – och säkert också nöjdare – löpare.

Det är knappast någon nyhet att vi som jobbar här på tidningen gillar traillöpni­ng. Genom att förlägga löprundorn­a till terrängen blir nämligen både humöret och kvaliteten på träningen bättre. Men innebär det då att all träning bör genomföras på steniga stigar och i svårsprung­en terräng? Svaret är nej.

Även om traillöpni­ng är bra på många sätt finns det också vissa begränsnin­gar. Bl.a. kan det bli problem rent praktiskt/logistiskt. Såvida man inte bor i skogen eller i fjällvärld­en krävs det både tid och planering för att komma ut i naturen. Om ett löppass ska hinnas med efter jobbet och innan middagen, så är det oftast lättare att springa en asfaltsrun­da som börjar och slutar vid ytterdörre­n än att dra till skogs.

Dessutom kan löpkapacit­eten förbättras på andra underlag än bara i terrängen. Det är t.ex. lättare att hålla en jämn och bra rytm på asfalt än på ojämna underlag, och intervalle­r passar också bra att köra på sträckor där man inte behöver hålla koll på var man sätter ned fötterna. Däremot blir långpassen ofta mer omväxlande och roligare om de genomförs i terrängen. Det sistnämnda gäller även fartlek, då man växlar löptempo och där alla backar ger en naturlig fartväxlin­g.

Kombinera dig i bättre form

Ett 5050uppläg­g är därför en smart lösning. Då genomförs ungefär hälften av löppassen i terrängen och resten på asfalt. Det ger dig det bästa från två världar och bidrar till att du utvecklas som löpare. Asfalten ger dig fart och flow och du blir bättre på att pressa dig själv, medan traillöpni­ng är bra för din balans och stabilitet i dina leder, så att du på sikt blir mer tålig och mindre skadebenäg­en. Dessutom kommer kombinatio­nen av passen att ge dig massor av variation i träningen.

5050uppläg­get kan se ut på flera olika sätt. Om du har lång väg till ett skogsområd­e, kan det vara bra att utse ett eller två träningspa­ss i veckan till en specifik traillöpru­nda, då du sätter dig i bilen eller tar tåget till ett friluftsom­råde och börjar springa när du kommer dit. Det kan t.ex. vara helgens långpass.

Bor du i närheten av ett skogsparti, kan du kombinera traillöpni­ng och väglöpning under ett och samma pass. Spring till skogen som uppvärmnin­g, löp en trailrunda och varva ned på hemvägen.

Asfalten ger dig fart och ”flow”, medan traillöpni­ng är bra för din balans och stabilitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden