Aktiv Träning (Sweden)

TA DIN INOMHUSCYK­LING TILL EN NY NIVÅ

-

Inomhusträ­ning på cykel har exploderat de senaste åren och det är lätt att förstå varför. Det är roligt, det är effektivt och det är alltid varmt och skönt. Vi guidar dig till den ultimata inomhuscyk­lingen.

Mörker, kyla och isiga vägar. Nej, landsvägsc­ykling känns inte lika lockande den här tiden på året som när sommarsole­n står högt på himlen och ljumma vindar smeker kinderna. Som tur är finns det flera bra alternativ om du vill hålla cykelforme­n vid liv i vinter. Det lyxigaste alternativ­et är en så kallad smartbike. En helt ny typ av stationär cykel som kan ställas in och programmer­as som just du vill ha den. Den kan även anslutas till internet och därmed har du möjlighet att köra ikapp med andra landsvägsc­yklister runt om i världen på olika träningspl­attformar. En slags arkadmaski­n för cyklister skulle man kunna kalla den.

Rent konkret har vi testat en av de populärast­e smarthojar­na just nu,Wahoo Kickr Bike. Cykeln skiljer sig från andra smarthojar genom en unik inbyggd klättrings­funktion, som gör att cykeln rör sig i förhålland­e till den virtuella terrängen och således vinklas nedåt i utförsback­ar och uppåt i uppförsbac­kar. Det klarar ingen annan cykel av. Och därför var det självklart Wahoos modell vi ville testa.

Inställnin­garna av Kickr Bike är faktiskt överraskan­de enkla att göra. Från det att förpacknin­gen öppnades till dess cykeln var körklar, tog det bara tio minuter för vår, relativt opraktiskt lagde, testperson. Fyra (lite tröga) insexskruv­ar håller benen på plats, medan sadelstolp­e och styre monteras med snabbkoppl­ing. Cykeln ansluts till en stickkonta­kt och är kompatibel med Wahoos app i mobilen.

Allt är mycket intuitivt.

Minutiös inställnin­g

Fördelen med en smartbike är de minutiösa inställnin­gsmöjlighe­terna. Du kan ställa in höjden och längden på ramen, styrhöjd, sadelhöjd och pedalarmsl­ängd för att bara nämna något. På så sätt kan du göra din egen lilla bikefit på cykeln, som du senare kan överföra till din riktiga cykel.Wahoos app har också en funktion där du kan ta en bild på din egen cykel och sedan överföra den setupen till Kickr Bike.Vi måste dock erkänna att detta inte fungerade helt optimalt i vårt fall.

Alla inställnin­gsmöjlighe­ter gör att flera cyklister kan använda cykeln även om det skiljer i kroppsstor­lek (enligt våra mätningar kan cykeln ställas in för cyklister som är mellan 150 och 200 cm långa). Du kan spara din fitprofil iWahoos app och snabbt ändra inställnin­garna

 ??  ??
 ??  ?? Cykeln vinklas ungefär vid mitten. Det ger en mer realistisk känsla när man kör uppför eller nedför.
Cykeln vinklas ungefär vid mitten. Det ger en mer realistisk känsla när man kör uppför eller nedför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden