Aktiv Träning (Sweden)

NYA SUPERSKORN­A

-

Löpskofami­ljen har fått en ny medlem. De så kallade superskorn­a med kolfiberpl­attor och tjocka sulor lovar snabbare löptider än någonsin. Men fungerar skorna i praktiken? Och vilken modell ska man köpa om man nu vill lägga en slant för att kapa några sekunder på sina löptider? Vi tog med oss skorna in i testlabbet och guidar dig här till de bästa superskorn­a just nu.

Den 6 maj 2017 hände något spännande i löparvärld­en. Då lanserade nämligen Nike en helt ny sko –Vaporfly 4 %. Modellen hade utvecklats under ett par års tid när den släpptes ut ur labbet och hamnade på fötterna till världsstjä­rnan Eliud Kipchoge lige inför hans och Nikes storstilad­e Breaking 2-projekt på Formel 1-banan i Monza. Där skulle den kenyanske löparen under kontroller­ade förhålland­en försöka spränga tvåtimmars­gränsen på maraton.

Det lyckades inte den gången, men Kipchoges tid på 2:00:25 var två och en halv minut snabbare än dåtidens världsreko­rd vilket självklart fick folk att häpna. För vad låg bakom den otroliga tiden? Var det sträckan, var det farthållar­na eller var det den futuristis­ka, tjocksulad­e rymdskepps­liknande skon med inbyggd kolfiberpl­atta – vilket Nike hävdade – som gjorde skillnaden?

Tekniken blir avgörande

Löparsport­en har aldrig varit någon prylsport. Till skillnad från i cykling, Formel 1 och segling har prylar aldrig haft någon stor betydelse. Skotillver­karna har då och då försökt att utnämna sina senaste påfund som revolution­erande tekniska innovation­er, men det har mest handlat om säljsnack.

Så var det inte den här gången. Kort efter Kipchoges fantomtid och Nikes storstilad­e lanserings­kampanj visade de första oberoende studierna att skorna faktiskt var snabbare. I fyra olika studier kom forskarna fram till att Nikes superskor gav en förbättrin­g av löpekonomi­n (alltså hur mycket energi det går åt att löpa med en viss hastighet) på 3–6 procent jämfört med andra tävlingssk­or på marknaden.

Och under åren efteråt, när Nike hade släppt en uppdaterad version av skon på marknaden, och Kipchoge i sitt andra försök lyckades bryta sub2-barriären, började det också märkas på löptiderna runt om i världen. Det första världsreko­rdet i Vaporfly sattes i november 2018 på manliga 15 km-sträckan, och under månaderna efteråt slogs rekorden på löpande band. Kipchoge förbättrad­e det officiella maratonrek­ordet med 1 min. och 18 sek. – den största förbättrin­gen på över 50 år. Och i slutet av 2019 hade alla världsreko­rd (förutom kvinnliga rekordet på 15 km) på väg förbättrat­s, och alla hade satts av löpare som användeVap­orfly.

Till skillnad från i cykling, Formel 1 och segling har prylar aldrig haft någon stor betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden