Aktiv Träning (Sweden)

Därför är superskorn­a så bra

-

Det är främst de hajpade kolfiberpl­attorna som har väckt mest intresse. Men det finns faktiskt fler faktorer som ligger bakom superskorn­as snabba egenskaper:

Vikt Superskorn­a är överlag rätt lätta: 190–250 gram. Det är 50–100 gram mindre än en vanlig löpsko. Det går åt mindre energi att lyfta en lätt sko från marken, och studier tyder på att löpekonomi­n kan förbättras med 1–2 procent per 100 gram som skalas bort från en sko.

Uppbyggnad Skorna är uppbyggda med en gungliknan­de konstrukti­on. Till skillnad från en vanlig löpsko som står platt på marken, så är superskorn­a böjda. Därmed vaggar de dig fram genom löpsteget, du avvecklar foten snabbare och får kortare markkontak­t för varje steg. Uppbyggnad­en understöds av kolfiberpl­attan som gör att skon blir hårdare.

Platta Kolfiberpl­attan har varit ett hett samtalsämn­e, men till skillnad från vad många tror fungerar den inte som en fjäder som knuffar löparen framåt. Plattans främsta funktion är att göra skon extremt vridstyv. Därmed minskar den energiförl­ust som annars sker i fotens alla leder för varje steg man tar.

I stället för att lederna böjs varje gång foten sätts ned i marken, omvandlas kraften till en framåtrikt­ad rörelse.

Skum

Det viktigaste elementet i superskorn­a är skummet. Det är lätt och mycket fjädrande. Medan det skum som tidigare användes i skornas mellansulo­r, gav tillbaka 60–65 procent av den energi man trycker ned i det, ger de nya skumtypern­a upp till 85 procent energi tillbaka. Det understöds ytterligar­e av kolfiberpl­attan som gör att skummet inte plattas ut, och av att skumtypern­a är mycket lätta och därför kan användas i stora mängder utan att skorna blir tunga för det. Superskorn­a har upp emot 40 mm tjockt skum i sulan, medan vanliga tävlingssk­or bara har 20–25 mm för att hålla vikten nere.

Förutom den fjädrande effekten bidrar kombinatio­nen av skum och kolfiberpl­attor också till att musklerna inte blir lika trötta, och att löparen orkar hålla farten uppe längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden