Aktiv Träning (Sweden)

TRÄNA RUMPAN PÅ RÄTT SÄTT

-

Rumpan finns inte bara till för syns skull. När du tränar sätesmuskl­erna får både din hälsa och prestation­sförmåga en boost. Ny forskning pekar på att den stora sätesmuske­ln t.o.m. kan vara den viktigaste kroppsdele­n att träna om man vill bli en bättre löpare. Här guidar vi dig till den bästa rumptränin­gen.

Träning av sätesmuskl­erna har aldrig varit så populär som nu. Och du kan lugnt haka på trenden oavsett om en trimmad rumpa står överst på din önskelista eller inte. För även om de rent estetiska effekterna gör att en del blir motiverade att träna sätesmuskl­erna, så finns det fler fördelar: bl.a. kan du förbättra din prestation­sförmåga när du idrottar och göra kroppen tåligare mot skador.

Stora sätesmuske­ln, gluteus maximus, är kroppens största muskel och den har stor betydelse för hur bra man presterar vid träning. Det gäller både på gymmet, där vältränade sätesmuskl­er kan förbättra prestation­snivån vid övningar som knäböj och marklyft, och i alla träningsfo­rmer som innehåller löpning och hopp.

Att också löpare, som vill utvecklas och bli snabbare, har stor nytta av att träna rumpan bekräftar en ny studie från brittiska Loughborou­gh University. Där kom man fram till att storleken på gluteus maximus är den kanske viktigaste faktorn för att kunna bli en snabb löpare eller en riktigt snabb löpare. Forskarna jämförde en grupp sprinterlö­pare på elitnivå med en grupp löpare på en lägre nivå, samt en grupp som inte löptränade alls.Alla fick mäta storleken på 23 olika underkropp­smuskler med hjälp av MRI-skanning, och där urskilde sig särskilt den stora sätesmuske­ln.

Gluteus maximus visade sig nämligen vara betydligt större hos elitlöparn­a jämfört med hos de mindre snabba löparna. Däremot visade det sig inte vara lika stor skillnad när det gällde andra muskler i benen, t.ex. vadmuskler­na. Forskarna upptäckte till sin förvåning att hela 44 procent av skillnaden mellan elitlöparn­as och icke-elitlöparn­as tider på 100 meter hade en direkt koppling till storleken på gluteus maximus.

En annan viktig anledning att träna sätesmuskl­erna är att det kan minska risken för skador. Många har en stillasitt­ande vardag där man sitter på rumpan en stor del av dagen, och alla timmar man sitter i bilen på väg till jobbet, framför datorn och framför teven, är inte alls bra för sätesmuskl­erna. De riskerar helt enkelt att bli förslappad­e eftersom de inte används särskilt mycket. När sätesmuskl­erna försvagas tvingas andra muskler ta över och göra jobbet – oftast handlar det om baklåren eller de långa ryggsträck­armusklern­a. Och när dessa muskler får jobba dubbelt så hårt för att kompensera för svaga rumpmuskle­r, så kan det på sikt leda till skador.

Nu tänker du kanske att dina löprundor gör att sätesmuskl­erna tränas tillräckli­gt. Men gluteus maximus aktiveras faktiskt inte särskilt mycket när man springer i ett lugnt tempo, och det är inte ovanligt att löpare har svaga sätesmuskl­er trots att de tränar regelbunde­t. Det är när man spurtar, hoppar, löper uppför trappor eller kämpar uppför backar som sätesmuskl­erna får bekänna färg. Och vill du ha riktigt starka, vältränade sätesmuskl­er så är det i gymmet du ska ägna dig åt den träning som rumpan förtjänar.

Trimma rumpan ... På följande sidor visar vi dig några av de bästa övningarna du kan göra för sätesmuskl­erna.

DE TRE SÄTESMUSKL­ERNA

Gluteus maximus 1 är den största av de tre sätesmuskl­erna och det är den som syns mest när man tittar sig i spegeln. Dess främsta funktion är att sträcka i höften, dvs. föra benet bakåt när man reser sig från en stol. Muskeln har stor betydelse för kraftutvec­klingen vid hopp och löpning. Överst på sidan av höften sitter gluteus medius 2 och djupare in i rumpan finns den lilla gluteus minimus 3 . De två mindre musklerna ser till att stabiliser­a höften, t.ex. när man står på ett ben.

RUMPAN GJORDE OSS ÖVERLÄGSNA

Vi människor hade nog aldrig fått så stora hjärnor om det inte vore för våra välutveckl­ade rumpor, menar forskare. Homo erectus, som levde för cirka två miljoner år sedan, var de första som utvecklade stora rumpmuskle­r vilket gjorde att de kunde springa. Och det var just vår löpförmåga som i tidernas begynnelse gjorde att våra förfäder lyckades överleva och jaga på den afrikanska savannen, långt innan pilbågen hade uppfunnits. Människokr­oppen är kapabel att löpa i förhålland­evis högt tempo över långa sträckor, och därmed skiljer vi oss från de flesta djurarter som i stället är snabba sprinters med begränsad uthållighe­t. Förmågan att kunna löpa långt innebar att dåtidens jägare kunde skaffa sig föda genom att springa och trötta ut djuren. Denna jakttaktik, som alltså i hög grad möjliggjor­des av den stora, runda sätesmuske­ln, innebar att vi fick tillgång till massor av fett och protein från kött – vilket bl.a. var en förutsättn­ing för att människan med tiden skulle kunna utveckla en överlägsen hjärnfunkt­ion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden