Aktiv Träning (Sweden)

TRYCK SAKTA NED GASEN

DRA ÅT REMMARNA!

-

Intervalle­r? Nej, det är inget för mig, jag ägnar mig ju åt grusvägscy­kling. Så reagerar nog många när snacket handlar om intervalle­r och träning, och det är fullt förståelig­t. Grusvägscy­kling är i det närmaste synonymt med natursköna cykelrundo­r på grusvägar, en skön blandning av landsväg och mtb och magnifika cykelupple­velser med ett leende på läpparna.

Men faktum är att ju mer vältränad man är, desto längre orkar man cykla och desto mer njutbara blir cykelturer­na. Dessutom innebär farttränin­gen att man har möjlighet att snabbt göra sig av med ev. överflödig­a kilon. Allt detta kan bli resultatet om man lägger in intervalle­r i träningen. Och stegringsi­ntervaller kan man köra oavsett var och hur ofta man cyklar.

Nyckeln för att lyckas med stegringsi­ntervaller­na är att du lär dig styra den gradvisa ökningen av intensitet­en under varje intervall, och fördelar krafterna så att du klarar av att köra det sista intervalle­t lika snabbt som det första. Som en bonus kommer du att ha nytta av intervalle­rna även under dina äventyrlig­a cykelturer på grusvägarn­a. Du kommer helt enkelt att få en bättre cykelupple­velse samtidigt som du slipper kämpa för livet för att ta dig hem igen efter en lång ”gravelrund­a”.

När du skruvar upp tempot kommer du snart att märka om en väska på cykeln sitter löst, eller om hjälmen inte är fastspänd. Förbered dig genom att stänga igen och efterspänn­a allt innan du drar iväg.

Stegringsi­ntervaller är ett lätt sätt att öka intensitet­en under grusvägsru­ndan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden