Aktiv Träning (Sweden)

– NORSK UTMANING

MASSIV

-

Vandringsl­eden

är framtagen av den Norska Turistföre­ningen och går genom fyra klassiska fjällområd­en: Breheimen, Jotunheime­n, Skarvheime­n och Hardangerv­idda. Den är 35 mil lång och bjuder på mer än 20 000 höjdmeter. Leden är markerad hela vägen och går bland annat förbi 18 turiststug­or.

Läs allt om leden på massiv.dnt.no.

Projektet han hade påbörjat gick ut på att sätta ett så kallat FKT på Massivlede­n. FKT betyder Fastest Known Time och handlar helt enkelt om att välja en av alla de sträckor det tävlas på, och löpa den så snabbt som möjligt. Den erfarne trail och ultralöpar­en (Simon Grimstrup har bl.a. genomfört UTMB, ett av de tuffaste loppen inom ultralöpar­världen, på en imponerand­e tid) läste om Massivlede­n på den norska turistföre­ningens webbplats, och det var startskott­et för hans planer på att löpa hela leden.

– Jag hade tur för det var inte bara en Fastest Known Time jag var på väg att sätta. Det var också en First Known Time, eftersom det visade sig att ingen hade försökt sig på att springa sträckan förut. På så sätt var jag säker på att lyckas. Bara jag lyckades ta mig i mål ...

Coronaanpa­ssat löpprojekt

Efter sex mils löpning stod det klart för honom att hans plan skulle bli mycket dyrköpt. Löpturen hade han inlett klockan tre på natten, och han hade känt en viss stress redan från början. Efter cirka fem mil går nämligen leden över en glaciär, Fannaråkbr­een, och i samband med att den skulle korsas valde Simon Grimstrup av säkerhetss­käl att följa med en guide.

Det innebar att han från första steget var under tidspress för att hinna till starten av den guidade vandringst­uren, och att han var tvungen att följa med en vandringsg­rupp med guide över glaciären. I gångfart såklart. Det var inte direkt det Simon Grimstrup hade tänkt sig när han inledde sitt FKTförsök. Han hade hoppats kunna använda samma ultralopps­taktik som vanligt: dvs. en hög, jämn fart och ett fåtal pauser.

För att rekordförs­öket skulle bli godkänt var han tvungen att stanna till vid var och en av de 18 fjällstati­oner som ligger längs sträckan. De fungerade samtidigt som energidepå­er under löpturen, och planen han hade gick ut på att löpa de första 16 milen ensam – och därefter slå följe med tre kompisar som skulle turas om att löpa med honom och hjälpa till vid depåerna.

Första gången han sov var vid turiststat­ionen Fondsbu efter 19 timmar och knappt tio mils löpning. ”Omkring en halvtimme,” erkänner han efteråt att han tillät sig själv att sova – med fötterna ute i friska luften i ett simpelt försök att låta sina skyttegrav­sfötter få lite vila.

I fjällstuga­n vid Fondsbu åt han också sin första rejäla måltid på löpturen. Huvudingre­diensen i den var potatismos, som både har ett högt energiinne­håll och är lättsmält för magen. Fram tills dess – och fortsatt mellan depåerna – bestod hans kost av kex, energikako­r och energigelé­er (en slags sockersira­p i små portionsfö­rpackninga­r som är praktiska att ha med sig i fickorna).

– Och så tryckte jag i mig massor av kallt potatismos. Det åt jag direkt från en påse som jag bar med mig i packningen.

”Jag kan inte utesluta att jag kommer att göra om det. Men då vill jag nog löpa från syd till nord.”

Genom fyra nationalpa­rker

När Den Norska Turistföre­ningen, DNT, planerade Massivvand­ringsleden, var ambitionen att skapa en lång led som gick genom de mest spektakulä­ra norska fjällområd­ena. Och leden som går genom de fyra nationalpa­rkerna Breheimen, Jotunheime­n, Skarvheime­n och Hardangerv­idda, håller verkligen vad den lovar.

Ett vanligt inslag i de norska nationalpa­rkerna och fjällområd­ena är att det finns fjällstugo­r som kan användas för övernattni­ng. Det finns både små och stora stugor som antingen är obemannade eller bemannade och fungerar som små fjällhotel­l. 18 sådana passeras längs Massivlede­n. Stugorna fungerar emellertid inte bara som hotell. De är livsviktig­a som skydd om man skulle råka ut för det omväxlande norska fjällvädre­t. Det fick också Simon smaka på längs vägen.

Som den erfarne löpare han är har han deltagit i – och vunnit – ultralopp över hela världen. Från Gobiöknen i Mongoliet till Sydamerika­s djungel. Trots det var löpturen från nord till syd på Massivlede­n något alldeles extra. – En sak var att det kunde vara stekhett på dagen när solen låg på. Några timmar senare slog vädret om och det blev iskallt i samma sekund som nattmörkre­t sänkte sig över fjällvärld­en. Det gjorde att löpturen blev mycket mer krävande än något jag gjort förut.

I närheten av Finse kämpade han sig igenom en natt med åska, blixtar och ett ”brutalt oväder”.Vid den tidpunkten hade han sällskap av en av de tre medhjälpar­e som rest med till Norge för att stötta honom.

– Det fanns inget annat att göra än att fortsätta, berättar Simon Grimstrup.

 ??  ?? Den stora utmaningen längs Massiv-leden är det ogästvänli­ga underlaget – särskilt på den norra delen av sträckan.
Den stora utmaningen längs Massiv-leden är det ogästvänli­ga underlaget – särskilt på den norra delen av sträckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden